Bănci și Asigurări

Populaţia îşi strânge tot mai mult economiile în euro. Depozitele în valută ale populaţiei au făcut un salt de 15,5% în iulie

Populaţia îşi strânge tot mai mult economiile în...

Autor: Claudia Medrega, Roxana Rosu

27.08.2019, 07:15 1451
Depozitele în valută continuă să crească mai repede decât cele în lei, atât în cazul economiilor populaţiei, cât şi pe segmentul companiilor, însă cel mai puternic avans, de 15,5%, a fost înregistrat în luna iulie de depozitele în valută ale populaţiei, după cum reiese din statisticile BNR.

Depozitele în valută ale populaţiei cresc cu o viteză dublă (+15,5%) faţă de depozitele în valută ale companiilor(+6,7%), ajungând la sfârşitul lunii iulie la echivalentul a 85,5 mld. lei. Exprimate în euro, depozitele în valută ale populaţiei s-au majorat cu 12,9%.

În timp ce depozitele în valută ale populaţiei sunt în ascensiune, creditele retail în valută îşi continuă declinul.

Cumulat, sumele plasate de populaţie, în lei şi euro, la instituţiile de credit cumulează 210 mld. lei, adică aproape două treimi din totalul depozitelor bancare.

Depozitele totale ale populaţiei şi companiilor au crescut în iulie cu 8,8% (4,5% în termeni reali) faţă de iulie 2018, la 337,8 mld. lei, în condiţiile în care soldul economiilor în lei s-a majorat cu 6,8%, la 220,4 mld. lei, iar cel în valută cu 13%, la 117,4 mld. lei, potrivit BNR.

Băncile prezente pe piaţa locală au fost nevoite în ultimii ani să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale, în condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă.

Instituţiile de credit s-au bazat până acum pentru finanţare în principal pe resursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.

Volumul depozitelor atrase de la populaţie şi companii este semnificativ mai ridicat faţă de valoarea netă a creditelor acordate acestor două sectoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO