Bănci și Asigurări

Populaţia şi companiile au în bănci cu 16 miliarde de euro mai multe depozite decât credite. Creditele avansează în continuare mai lent decât depozitele

Populaţia şi companiile au în bănci cu 16 miliarde de...

Autor: Claudia Medrega

23.08.2019, 07:33 571

Populaţia şi companiile au în bănci cu 77,4 mld. lei (16 mld. euro) mai multe depozite decât credite, conform datelor BNR.

Volumul creditelor a rămas la sfâr­şitul primului semestru în urma su­melor economisite de populaţie şi com­panii la bănci, în condiţiile în care deşi ritmul de creştere al împrumu­tu­ri­lor s-a revigorat, a rămas mai tem­perat faţă de viteza depozitelor. În aceste con­diţii, raportul credite/depozite a rămas la un nivel scăzut, ajungând în iunie 2019 la 74,7%, după cum reiese din statisticile BNR.

Comparativ, la sfârşitul anului 2018 raportul credite/depozite ajunsese la 73,6%, după mai mulţi ani de scăderi, acesta reprezentând cel mai mic nivel din ultimul deceniu.

Nivelul încă mic al raportului credi­te/de­pozite arată că există spaţiu pen­tru intensificarea creditării, iar institu­ţi­ile de credit au şi capitalul şi lichiditatea necesare pentru finanţa­rea economiei.

La sfârşitul primului semestru din 2019 creditul privat total înregistra un ritm mediu anual de creştere de 7,1%, până la un sold de 259,6 mld. lei.

Cu toate că a încetinit în ultimul an, rit­mul de creştere al soldului depozitelor a continuat să fie mai rapid decât cel al creditelor, de 7,7%, soldul sumelor economisite de populaţie şi companii ajungând la sfârşitul primului semestru până la aproape 337 mld. lei.

Băncile au fost nevoite în ultimii ani să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale, în condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă.

La nivel european, România a fost în ultimii ani în top cu unul dintre cele mai mici rapoarte credite/depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO