Bănci și Asigurări

Populaţia şi firmele au rate neplătite de 3,5 mld. euro

Autor: Liviu Chiru

07.02.2011, 23:52 39

Populaţia şi companiile acumulaseră la sfârşitul anului trecutrate neplătite la timp la creditele bancare în valoare de 15miliarde de lei (3,5 miliarde de euro). Suma este aproape dublăfaţă de cea consemnată la sfârşitul anului 2009, potrivit datelorBNR.

Luna decembrie a adus totuşi o surpriză plăcută, sumele restantecoborând cu 181 de milioane de lei faţă de luna precedentă. Oastfel de corecţie mai apăruse şi în iulie. Pe parcursul lui 2009restanţele urcaseră fără întrerupere.

Analiştii economici consideră totuşi că după mai bine de doi anide suferinţă, calitatea portofoliilor de credite se va stabiliza.

"Soldul creditelor va creşte, astfel şi ponderea împrumuturilorneperformante se va reduce. Estimăm un vârf al creditelorneperformante undeva la începutul acestui an, urmând ca până lasfârşitul lui 2011 ponderea acestora în portofoliul total să scadătreptat", spune Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit ŢiriacBank.

Valoarea totală a sumelor datorate de clienţi a urcat mult maiîncet anul trecut, cu aproape 5%, până la 237 de miliarde de lei(aproape 56 mld. euro). În aceste condiţii, ponderea sumelorrestante s-a dublat, urcând la 6,3%.

Sumele restante reprezintă doar valoarea ratelor (principal plusdobândă) neachitate la timp. Băncile sunt însă obligate dereglementările în vigoare să facă provizioane pentru întreagavaloare a creditului acordat unui client care nu mai plăteşteratele la timp. Cota de provizionare ajunge la 100% cândîntârzierile la plata ratelor trec de 90 de zile.

"Având în vedere că o parte importantă din credite au intrat înaceastă categorie s-a ajuns la o curăţare a porfoliului şi în plusne aşteptăm ca o parte a creditelor să iasă din categoria deneperformanţă", mai spune Pal.

Numărul clienţilor cu credite în derulare a scăzut uşor anultrecut, la 957.206 persoane fizice şi juridice. În schimb, numărulrestanţilor a urcat cu 8%, până la 218.410 clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO