Bănci și Asigurări

Populaţia şi firmele vor lua şi mai greu credite, prezic bancherii

Populaţia şi firmele vor lua şi mai greu credite, prezic bancherii

Autor: Ciprian Botea

20.02.2012, 00:00 602

Bancherii intenţionează să restricţioneze pe parcursul primului trimestru din 2012 accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), dar şi al companiilor care vor să se împrumute pe termen lung după ce standardele de creditare au fost menţinute în ultimele trei luni de anul trecut, arată un sondaj derulat de BNR în rândul celor mai mari bănci de pe piaţă.

Termenii creditării au fost înăspriţi însă şi în intervalul octombrie-decembrie 2011 prin introducerea unor clauze contractuale mai restrictive, solicitarea de prime de risc adiţionale şi creşterea marjelor de dobândă. Cererea de credite a scăzut în trimestrul patru al anului trecut în condiţiile în care IMM-urile au solicitat mai puţine finanţări. Riscurile asociate creditării companiilor au crescut pe final de an, microîntreprinderile fiind considerate ca având cel mai ridicat grad de risc.

Pe segmentul populaţiei, doar creditele ipotecare au fost accesate mai greu la finalul lui 2011, dar bancherii spun că începând din primul trimestru al acestui an vor însăpri standardele inclusiv pe partea finanţărilor de consum. Băncile au primit în perioada octombrie-decembrie mai multe cereri pentru credite ipotecare, dar solicitările pentru credite de consum au continuat să scadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO