Bănci și Asigurări

Portofoliile IFN-urilor se echilibrează greu: ponderea creditelor în lei a ajuns la 14%

Foto: Shutterrstock

Foto: Shutterrstock

Autor: Andra Oprescu

22.10.2014, 00:00 242

Ponderea creditelor în moneda naţională în totalul finaţărilor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN), adică firme de leasing şi companii de credite de consum a ajuns la jumătatea anului la aproximativ 14% dintr-un total de 22 miliarde de lei (5 mld. euro). Aceasta înseamnă un volum total de circa 3 miliarde de lei.

Spre comparaţie, în iunie 2009 creditele în lei reprezentau doar 10% din total, potrivit BNR. Această orientare spre creditele în lei este explicată de specialiştii BNR prin măsurile de restricţionare a creditării în valută adoptate de banca centrală şi prin reducerea dobânzilor la lei.

Reducerea sensibilă a diferenţialului dintre ratele dobânzilor la creditele în lei şi cele în euro, coroborată cu măsurile adoptate de banca centrală pe parcursul anilor anteriori în vederea protejării debitorilor neacoperiţi la riscul valutar au contribuit la ajustarea portofoliului în sensul creşterii stocului creditelor denominate în moneda naţională”, se arată într-un raport al băncii centrale.

Reluarea cererii de consum a dus la creşterea ponderii creditelor acordate persoanelor fizice, aceasta ajungând la 25% în iunie anul acesta, în creştere cu două puncte procentuale faţă de iunie 2013. Aproape toate creditele de consum sunt în lei, în timp ce în cazul împrumuturilor pentru companii valuta are o pondere de 95%.

Volumul creditelor noi acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a urcat cu 20% în primele şase luni ale acestui an şi a ajuns la 235 mil. euro, potrivit datelor ALB (asociaţia societăţilor financiare). Cea mai mare parte a finanţărilor, 90% sau echivalentul a 210 mil. euro, au reprezentat credite de consum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO