Bănci și Asigurări

Portughezii vor să vândă Millennium Bank în maximum doi ani

Banca opera la jumătatea anului printr-o reţea de 65 de sucursale şi agenţii şi avea 580 de angajaţi

Banca opera la jumătatea anului printr-o reţea de 65 de sucursale şi agenţii şi avea 580 de angajaţi

Autor: Ovidiu Tempea

21.08.2013, 21:32 31

Millennium BCP, cel mai mare grup financiar portughez, se va retrage din România prin vânzarea subsidiarei Millennium Bank, care deţine sub 1% cotă de piaţă, ca parte a măsurilor de restructurare convenite cu reprezentanţii Comisiei Europeane, potrivit mai multor surse contactate de Mediafax.

Grupul Millennium a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 mld. euro sub formă de obligaţiuni convertibile din împrumutul de 78 mld. euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Banca s-a angajat, în schimb, să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.

„Vânzarea băncii din România, unde Millennium a intrat târziu şi nu a reuşit încă să ajungă pe profit, a fost cerută de creditori. Dacă nu se va reuşi vânzarea, probabil va începe un program de dezintermediere şi se va trece la lichidarea voluntară a băncii“, au declarat surse bancare.

Surse din subsidiara din România vorbesc de un termen de doi ani pentru vânzarea unităţii, însă există şi informaţia că portughezii şi-au asumat o ieşire mult mai rapidă din piaţă, ceea ce poate sugera că au identificat deja un cumpărător. Oficialii grupului nu au dorit să comenteze. „Nu avem niciun comentariu de făcut“, a transmis Erik Burns, şeful de comunicare al Millennium, contactat de Mediafax.

Millennium Bank a încheiat primul semestru cu o pierdere netă de 3,5 mil. euro, în scădere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului. Scăderea pierderilor a fost susţinută de creşterea cu o treime a veniturilor şi de reducerea costurilor.

Veniturile băncii au urcat la aproape 14 mil. euro în primul semestru, în timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% şi au ajuns la 15 mil. euro. Scăderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca rămânând la sfârşitul lunii iunie cu 584 de salariaţi, ceea ce înseamnă o scădere de 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Numărul de sucursale şi agenţii a rămas însă constant la 65 de unităţi. Majorarea veniturilor se datorează creşterii portofoliului de credite de la 405 mil. euro în iunie 2012 la 481 mil. euro la jumătatea acestui an. Volumul depozitelor atrase de la clientelă a crescut în paralel cu 18% şi a ajuns la 351 mil. euro. Totodată, portughezii şi-au majorat cu 45% expunerea pe titluri de stat româneşti în ultimul an, până la 98 mil. euro.

Millennium a intrat pe piaţa locală abia în toamna lui 2007 şi se află încă în perioada de dezvoltare. Iniţial, portughezii îşi propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injecţii de capital.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO