♦ Creditarea a crescut cu un ritm mediu de 6,3%, sub viteza medie din 9 luni/2023, de circa 8% ♦ Profiturile raportate de băncile mari au fost preponderent în creştere în 9 luni/2024 ca urmare a continuării creditării, dar şi a ascensiunii veniturilor în contextul dobânzilor încă mari ♦ Dobânzile încasate de bănci la credite sunt principala sursă de câştig ♦ În cazul băncilor mari, Banca Transilvania, liderul pieţei bancare, a raportat un profit de 2,7 mld. lei pentru 9 luni/2024, câştigul BCR a fost de 2,2 mld. lei, în timp ce BRD a avut un profit de peste 1 mld. lei ♦ Nivelul solvabilităţii este în continuare mult peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că băncile au teoretic suficient spaţiu pentru continuarea creditării economiei.
Activele la nivelul sectorului bancar românesc au urcat în primele nouă luni din acest an până la 843,2 mld. lei, în creştere cu 86 mld. lei, respectiv cu 11% comparativ cu nivelul de la sfârşit de 9 luni/2023, potrivit statisticilor de la BNR.
Această ascensiune a activelor a venit în contextul în care creditarea privată totală a crescut în 9 luni/2024, însă anemic, pe fondul dobânzilor încă mari, ritmul mediu de creştere fiind de doar 6,3%, sub viteza medie a creditării din acelaşi interval din 2023. Luna septembrie 2024 a adus totuşi o revigorare a împrumuturilor, creditul privat făcând un salt anual de 8,4%, cea mai mare viteză din ultimul an şi jumătate. Pe parcursul primelor nouă luni din acest an, creditarea a crescut cu ritmuri anuale cuprinse între 4,7% şi 8,4%.
În ceea ce priveşte rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit şi sistemul bancar în general - nivelul a ajuns în septembrie 2024 la aproape 25%, în creştere faţă de nivelul din 9 luni/2023, de 22,3%. Solvabilitatea a fost şi peste nivelul de la finalul anului 2023, când era 23,6%. Nivelul solvabilităţii este în continuare mult peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că băncile au teoretic suficient spaţiu pentru continuarea creditării economiei.