Bănci și Asigurări

PPF, aproape de preluarea RAI Asigurari

26.01.2007, 19:18 12

Compania Roumanie Assurance International (RAI) este in discutii cu fondul de investitii cehe PPF Investments pentru vanzarea companiei, iar valoarea tranzactiei se va ridica la peste cinci milioane de euro, potrivit unor surse din piata.
"Intr-adevar, imi voi vinde actiunile unei companii straine", a spus Daniel Tudor, managerul si actionarul majoritar al companiei.
Daniel Tudor are 47,4% din actiunile RAI, in timp ce alti doi membri ai familiei Tudor, Anca Tudor si Maria Tudor, detin cate un pachet de peste 20% din actiuni fiecare. Celelalte actiuni sunt in posesia a altor doua persoane fizice, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului.
Astfel, familia Tudor detine aproape 90% din pachetul total de actiuni al societatii.
Compania RAI Asigurari este specializata pe asigurari de asistenta turistica, care reprezinta mai mult de jumatate din portofoliul asiguratorului (aproximativ 60%). Asigurarile de calatorie sunt urmate de asigurarile auto, care au o pondere de 34,35%. Totodata, compania s-a lansat si pe piata asigurarilor de sanatate in colaborare cu centrul medical Romar, concurand astfel cu Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, Generali sau, mai nou, Asiban.
RAI estima ca va incheia anul 2006 cu prime brute subscrise in valoare de aproximativ 9,7 milioane de euro, cu aproape 70% mai mult decat anul precedent. In 2005 RAI a avut un profit de 2,5 milioane de euro.
In 2004, RAI a devenit lider pe piata asigurarilor de asistenta turistica, concurand pe acest segment cu Atlassib, aflat acum in grupul Carpatica, si cu City Insurance. City Insurance a subscris anul trecut prime brute de 1,2 milioane de euro.
Societatea are in prezent 40 de unitati teritoriale si peste 1.300 de agenti. Societatea a fost condusa pana la sfarsitul lunii iunie anul trecut de Angela Toncescu, actualul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Fondul de investitii PPF mai detine in Romania aproximativ 20% din actiunile bancii Romexterra. Pe piata s-a vehiculat ca PPF ar vrea sa-si vanda aceste actiuni, insa reprezentantii fondului au infirmat acest lucru, spunand ca sunt interesati sa mai cumpere.
Michal Susak, CEO al PPF Investment, a spus la sfarsitul anului trecut ca va mai investi in Romania cel putin 100 de milioane de dolari (peste 77 de milioane de euro), in domenii precum utilitati sau real-estate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO