Bănci și Asigurări

Pregătiţi-vă pentru creşterea cursului şi a dobanzilor la lei şi încetinirea economiei

Pregătiţi-vă pentru creşterea cursului şi a...

Autor: Iulian Anghel

09.10.2017, 00:07 5415

Economia se pregăteşte să încheie anul într-un marş triumfal cu o creştere economică ce se va apropia de 6%. În spate însă aşteaptă o notă de plată care s-ar putea dovedi piperată: deficite spre 4% din PIB în 2018, un curs care ar putea atinge 4,7 lei pentru un euro şi o inflaţie ieşită din ţintele BNR avand drept consecinţă o majorare a dobanzii de politică monetară de trei ori, pană la 2,5% între februarie - mai 2018.

Un raport al UniCredit Bank publicat la sfarşitul săptămanii trecute face previziuni destul de puţin optimiste: creşterea economică formidabilă din acest an, bazată în cea mai mare parte pe consum, ar ascunde dezechilibre tot mai mari, fapt ce ar putea determina o majorare a deficitului bugetar pană spre 3,7% în 2018 şi o încetinire a creşterii economice pană la 3,6%, de la peste 5% în acest an. Nici salariile bugetarilor nu vor creşte pană la nivelul promis, pentru că resursele sunt limitate - o creştere de venituri din taxe de doar 1,2% în 2017, deşi PIB-ul nominal este aşteptat să crească cu 9,9%.

Pe de altă parte, prezent la emisiunea ZF Live, Ciprian Dascălu, economist-ul şef al ING Bank, a anticipat că indicele ROBOR la trei luni va încheia anul la un nivel de 1,25-1,5%, faţă de 1,78% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO