Bănci și Asigurări

Premieră. Alpha Bank lansează obligaţiuni ipotecare record, de 1 mld. euro. Prima emisiune, de 200 mil. euro, în viitorul apropiat

Premieră. Alpha Bank lansează obligaţiuni ipotecare...

Autor: Claudia Medrega

10.04.2019, 00:07 1130

Alpha Bank a lansat, în premieră pentru bankingul local, un program de obligaţiuni ipotecare - aşa - numitele covered bonds -  în valoare de 1 mld. euro, iar prima emisiune de obligaţiuni din cadrul acestui program, cu o limită de 200 mil. euro, va avea loc „în viitorul apropiat“. Iniţiativa vine după ce în 2001 Alpha lansa pe piaţa locală creditele ipotecare.

„Prin acest program, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România.

Banca intenţionează să listeze obligaţiunile ipotecare emise în cadrul programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti.

Alpha Bank România, plasată în top 10 al celor mai mari bănci locale după active, avea la sfârşitul anului 2018 un sold al creditelor ipotecare de 1,1 mld. euro, în creştere cu 5,3% faţă de 2017, conform datelor anunţate de banca-mamă la Atena. Volumul depozitelor atrase de bancă este însă mai mult decât dublu faţă de volumul creditelor, ajungând la 2,5 mld. euro.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în 2018 populaţiei a fost de circa 3 mld. euro.

Lansarea în peisajul financiar din România a obligaţiunilor ipotecare poate duce la îmbunătăţirea gestionării activelor şi pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadenţelor dintre împrumuturile acordate şi sursele de finanţare atrase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO