Bănci și Asigurări

Premieră: Finanţele vând titluri de stat pentru populaţie, denominate în euro. titluri Aceste dobânzi, acordate peste nivelul actual al pieţei, scad riscul investiţional până la maturitate

Premieră: Finanţele vând titluri de stat pentru populaţie, denominate în euro. titluri  Aceste dobânzi, acordate peste nivelul actual al pieţei, scad riscul investiţional până la maturitate

Autor: Iulian Anghel

18.07.2020, 16:28 9436

♦ De la începutul anului şi până în mai, datoria publică a crescut cu 55 mld. lei 

Ministerul de Finanţe vinde, începând de astăzi, 15 iulie, prin intermediul sindicatului de intermediere BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR şi BRD, titluri de stat pentru populaţie în lei şi, în premieră, titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti, având maturităţi de 2 si 4 ani pentru moneda naţională şi de 5 ani pentru euro.

Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 4% pentru scadenţa de 2 ani şi 4,5% pentru scadenţa la patru ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 2%, a anunţat marţi Ministerul Finanţelor.

Dobânzile sunt atractive, având în vedere că, la depozitele bancare, acestea tind să scadă constant - sunt unele dobânzi la depozite şi sub 1% pe an (la lei), din cauză că băncile au destui bani atraşi de la populaţie: aproximativ 50 mld. euro depozitele şi disponibilităţile bancare ale populaţiei, faţă de 30 mld. euro, soldul creditelor către populaţie, în aprilie.

„Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieţei scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară“, îşi laudă marfa Ministerul de Finanţe care este strâns cu uşa pentru că trebuie să atragă, în acest an, cel puţin 120 mld. lei pentru acoperirea deficitului enorm, ce va atinge 7-8% din PIB şi pentru rostogolirea datoriei. La cinci luni din an, deficitul fiscal a ajuns la 39 mld. lei (3,6% din PIB), iar datoria publică a crescut cu 55 mld. lei (11 mld. euro), până la 428 mld. lei (40% din PIB).

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 15 iulie - 7 august 2020. Potrivit sursei citate, subscrierea iniţială a titlurilor nu este comisionată de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

 

Procedura de subscriere:

Emisiunea în lei

► Pe baza unui formular de subscriere în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania şi BRD - Groupe SociÈtÈ GÈnÈrale S.A., sau în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizaţi care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei;

► Pentru subscriere, încasarea cupoanelor şi a valorii nominale la scadenţă, investitorii trebuie să menţioneze un cont bancar pentru plăţi ulterioare.

 

Emisiunea în euro

► Se realizează doar în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizaţi pentru tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti, care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei.

 

Prospectul de bază şi termenii finali ai emisiunilor pot fi consultaţi pe site-u Ministerului Finanţelor Publice (www.mfinante.ro), Bursei de Valori Bucureşti (www.bvb.ro) şi al fiecărui membru al sindicatului de intermediere (www.btcapitalpartners.ro, www.bcr.ro, www.brd.ro/mfp).

 
 
AFACERI DE LA ZERO