Bănci și Asigurări

Premieră pe piaţa interbancară: Indicele ROBOR pentru creditele în lei mai sparge un prag şi scade la un nou minim istoric

Premieră pe piaţa interbancară: Indicele ROBOR pentru...

Autor: Liviu Popescu

27.01.2016, 00:06 3103

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, indicator utilizat pentru calculul costului creditelor variabile în lei, a scăzut ieri la minimul istoric de 0,88% pe an, cu 2% sub nivelul din şedinţa pre­cedentă, ceea ce creează premisele ieftinirii creditelor în perioada următoare.

Dobânda Robor s-a poziţionat pe o pantă descendentă în această lună şi a reuşit să depăşească două praguri, cel de 1% pe 6 ianuarie şi cel de 0,90% pe 26 ianuarie.

Poziţionarea pe o pantă descendentă a indicatorului vine în condiţiile în care pe piaţă există surplus de lichiditate, ceea ce a împins la minime istorice şi dobânzile pe scadenţă mai lungă.

Dobânda Robor cu scadenţă la şase luni a scăzut ieri de la 1,24% pe an la 1,18% pe an, în timp ce costul leilor cu scadenţa la 12 luni s-a diminuat de la 1,37% la 1,34% pe an.

Orice fluctuaţie a indicatorului Robor la trei luni, chiar şi de 0,02 puncte procentuale (diferenţa faţă de şedinţa de luni), se observă în costul creditului în lei având în vedere nivelul scăzut al dobânzilor. De exemplu, în prima lună din 2015, nivelul Robor la trei luni afişa un nivel de 1,6% pe an. Pentru un credit de consum de 50.000 de lei (echivalentul a 11.000 de euro), la o marjă de credit de 10% plus nivelul indicatorului Robor de acum un an, rata lunară de plată era de 1.100 de lei. La nivelul actual al dobânzii Robor, un client scoate din buzunar, pentru un credit de valoarea asemă­nă­toare şi pe aceeaşi scadenţă, cu aproximativ 30 de lei mai puţin, sumă de bani care, posibil, se va duce în consum.

Băncile îşi vor actualiza dobânzile la creditele variabile în lei (formate din marja de credit plus Robor la trei luni) în luna martie, astfel că este posibil ca românii să plătească mai puţin din primăvară. La precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, cea din luna decembrie, Robor la trei luni afişa un nivel de 1,05% pe an.

Analiştii chestionaţi de ZF estimează că dobânda Robor la trei luni ar putea să coboare în prima jumătate a anului în jurul nivelului de 0,5-0,7% pe an, în condiţiile în care inflaţia se va afla în teritoriul negativ (aspect determinat de reducerea TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016, dar şi de majorările veniturilor efectuate anul trecut). Ulterior, de la jumătatea acestui an, Robor ar putea să urce şi să încheie 2016 la 1,2% pe an, consideră analiştii. Ei motivează creşterea Robor pe fondul normalizării situaţiei din piaţa interbancară. Pe de altă parte, mai spun analiştii, este posibil ca şi inflaţia să reintre în al doilea semestru pe un trend pozitiv ca urmare a stopării declinului preţului petrolului.