Bănci și Asigurări

Premierul Florin Cîţu : Proiectul legislativ al noii bănci de stat, Banca Naţională de Dezvoltare, este în proces de avizare; ea va prelua atribuţii din celelalte companii financiare de stat

Premierul Florin Cîţu :  Proiectul legislativ al noii...

Autor: Roxana Rosu

19.08.2021, 11:24 6171

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la predarea mandatului de ministru de finanţe, că proiectul legislativ al noii bănci de stat, Banca Naţională de Dezvoltare, este în proces de avizare şi că ea va prelua atribuţii din celelalte companii financiare de stat.

El a mai spus că noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, trebuie să organizeze un grup de lucru pentru găsirea unor soluţii, astfel încât noua bancă să preia multe din atribuţiile celorlalte companii financiare de stat.

Florin Cîţu nu a precizat însă ce înţelege prin companii financiare de stat şi dacă sunt incluse şi cele două bănci, CEC Bank şi Eximbank.

România are multe instituţii prin care se derulează garantarea unor credite, precum Fondul Naţional de Garantare, Fondul de Contragarantare, etc.

Proiectul Băncii Naţionale de Dezvoltare are o vechime de peste 6 ani şi a trecut prin guvernarea Cioloş, PSD, Orban şi Cîţu .

Una din variante discutate era ca noua bancă să fie făcută pe structura Eximbank, unde garantarea ar fi rămas la noua entitate, iar partea de corporate ar fi plecat la Banca Românească , pe care a cumpărat-o Eximbank în urmă cu trei ani. Dar acest proiect nu a fost îmbrăţişat de actuala guvernare, astfel încât varianta de acum indică realizarea unei noi entităţi.

 

Opinie

De şase ani, şase guverne au lucrat şi lucrează încă la cel mai secret şi cel mai complex proiect din istoria României: celebra Bancă Naţională de Dezvoltare, un proiect al competenţei guvernamentale în dezvoltarea businessului românesc. Membrii Consiliului de Administraţie sunt: Cioloş, Grindeanu, Tudose, Teodorovici, Dăncilă, Orban, Cîţu şi Ghinea


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO