Bănci și Asigurări

Premierul Florin Cîţu respinge participarea României la majorarea capitalului Băncii Internaţionale de Investiţii, controlată de Rusia, o propunere făcută de fostul ministru de Finanţe, Alexandru Nazare. ”Vom investiga cine a decis că ar fi bine pentru România”

Premierul Florin Cîţu respinge participarea României...

Autor: Roxana Rosu

13.07.2021, 12:34 395

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că nu este de acord cu participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii cu suma de 14 milioane euro, propunere făcută de fostul ministru de Finanţe, Alexandru Nazare, într-un memorandum înaintat Guvernului.

”Sunt neplăcut surprins să văd acest memorandum dat spre avizare de fostul ministru către guvern. Nu înţeleg cine l-a convins că e un lucru bun pentru România. Ieri l-am primit, sunt total surprins neplăcut de eveniment. Vom începe această investigaţie. Să vedem cine a decis că este bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”, a declarat premierul Florin Cîţu.

El a menţionat că România nu are nimic de câştigat de pe urma participării la această bancă şi că sunt ”multe semne de intrebare cu privire la activitatea acestei bănci”.

Banca Internaţională de Investiţii a fost înfiinţată în 1970, la Moscova, pentru a susţine colaborarea între statele est-europene, inclusiv România. În 2019, sediul central a fost mutat la Budapesta. 

Potrivit celor mai recente date, România are o participare de 6,8% în capitalul social al băncii, cel mai mare pachet de acţiuni fiind deţinut de Federaţia Rusă, cu 45%, urmată de Ungaria, cu 17%, Bulgaria, cu 11%, şi Cehia cu 9,8%. Restul acţiunilor sunt deţinute de Slovacia (6,4%), Cuba (1,4%), Vietnam (0,9%) şi Mongolia (0,8%).

BII are un capital social de 378 milioane euro, din care cota României reprezintă 26 milioane euro.

Portofoliul de credite nete al Băncii Internaţionale de Investiţii se ridica la finele lui 2020 la 1,02 miliarde euro.

Din volumul total al împrumuturilor, România are o pondere de 13%, potrivit unui raport publicat pe siteul băncii, acesta fiind cel mai mare procent în rândul ţărilor participante.Pe locul doi este Rusia, cu 12%, urmată de Ungaria şi Bulgaria, cu câte 11%.

Banca a raportat un profit net de 7,3 milioane euro în 2020, în creştere faţă de nivelul de 5,6 milioane euro în 2019, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Veniturile operaţionale s-au majorat cu 2,4%, la 29,2 milioane euro.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO