Bănci și Asigurări

Premierul Florin Cîţu: Taxele nu cresc pentru că ar fi sinucigaş să faci aşa ceva în criză. Bugetul pe 2021 este orientat spre investiţii. “Agro Invest” porneşte cu un buget de 1 mld. lei

Premierul Florin Cîţu: Taxele nu cresc pentru că ar fi...

Autor: Iulian Anghel

06.03.2021, 13:38 2339

“Nu introducem noi taxe. Să introduci taxe într-o perioadă în care dinamica economiei e sub potenţial sau să creşti taxe este sinucigaş”, a spus premierul, sâmbătă, la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei din judeţul Vrancea.

Premierul susţine că măsurile pe care le-a luat guvernul au condus la o recuperare în „V” a economiei în ultima parte a anului trecut: „În trimestrul patru (al lui 2020 – n.red.) - aşa cum am spun noi în scenariul pe care toată lumea l-a cam igonorat, unii l-au hulit, alţii au spus că nu se poate - acea revenire în <V> s-a adeverit şi, în trimestrul patru, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană”. Premierul susţine că revenirea la deficitul bugetar de sub 3% din PIB, până în 2024 (planul guvernului său), se va face prin digitalizarea administraţiei, fapt care va permite o colectare mai bună, nu prin taxe noi.

Pe tot anul 2020, economia a scăzut, faţă de 2019, mai puţin decât anticipau analizele economice. Am avut o cădere de 3,9% faţă de 2019. În trimestrul al patrulea, economia a crescut, în termeni reali, cu 5,3% faţă de trimestrul al treilea, trimestru care, pe datele revizuite ale INS, a crescut cu  6,1% faţă de trimestrul al doilea. În trimestrul al patrulea din 2020, faţă de T4/2019, economia a scăzut cu doar 1,5%, ceea ce în­seamnă o recuperare semnificativă. Astfel că prognozele pentru 2021 s-au îmbunătăţit, unii economişti sugerând chiar o recuperare totală în acest an.

Astfel stând lucrurile, „economia şi-a creat această bază de creştere pentru 2021”, spune premierul.

„Lecţia pe care am învăţat-o în criza trecută şi pe care am aplicat-o anul trecut a fost simplă: cât mai multe investiţii!”

„Dacă vrei să creşti, să ai o economie puternică, trebuie să investeşti”.

„Am investit mai mult, economia a crescut şi, astfel, am avut venituri ca să plătim pentru pandemie”, spune premierul.

Veniturile bugetului consolidat au crescut în 2020 cu 0,4%, cu o contribuţie însemnată a fondurilor UE. Dar, cheltuielile au crescut cu 14,8%. Astfel, deficitul bugetar a fost de 102 mld. lei, iar datoria publică a avansat cu 124 mld. lei, echivalent a 47% din PIB - cu 12 puncte procentuale din PIB peste nivelul din 2019. Anul acesta, deficitul fiscal ar urma să crească cu 80 mld. lei (7,16% din PIB), iar datoria publică va merge până la 55% din PIB.

„Acest buget (pe 2021 – n.red.) are în centru investiţiile”, spune premierul.

Anul trecut, investiţiile, din buget şi din fonduri UE, au fost de 53 mld. lei, în creştere cu 9,5 mld. lei faţă de 2019. Anul acesta, ele sunt prevăzute la 62 mld. lei, în legea bugetului consolidat.

„Suma de 62 mld. lei este alocată pe proiecte care se pot face (teoretic – n. red.) în 2021 – asta a fost provocarea, nu să punem în buget proiecte care doar să fie acolo iar, la finalul anului, să luăm banii înapoi pentru că acestea nu se pot executa. Unele vor fi finalizate, altele nu, dar ne gândim cum facem în perioada următoare”.

Premierul spune că bugetul mizează foarte mult pe fondurile UE. Anul trecut, 47% din investiţii au venit din fonduri UE. Anul acesta, procentul anticipat va creşte la 52%.

„Bugetul este unul puternic echilibrat.”

Premierul spune că mandatul să vrea să rămână sub semnul „construcţiilor de spitale noi” şi promite că guvernul va finanţa, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (30 mld. euro), toate spitalele care pot fi finalizate până în 2026 (finalul PNRR).

De asemenea, el mai spune că IMM Invest este prelungit în 2021 şi că noul plan, Agro Invest, care va oferi garanţii iniţiale de 1 mld. lei, va primi garanţii noi, dacă se va dovedi un succes.

Premierul s-a pronunţat pentru acordarea de garanţii şi nu de subvenţii pentru că ar fi vorba, spune el, despre „mentalitate”: când primeşti garanţii ştii că trebuie să le returnezi şi eşti interesat să-ţi construieşti pe baze noi businiss-ul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO