• Leu / EUR4.8079
  • Leu / GBP5.7552
  • Leu / USD4.4355
Bănci și Asigurări

Premierul Ludovic Orban: Informatizarea cât mai rapidă a ANAF este prioritară. Vom cere achiziţii directe în CSAT

Premierul Ludovic Orban: Informatizarea cât mai rapidă a ANAF este prioritară. Vom cere achiziţii directe în CSAT

Autor: Teodor Bobei

19.01.2020, 10:51 319

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, faptul că informatizarea ANAF este prioritară, iar dacă CSAT va accepta propunerea ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranţei naţionale, atunci Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar putea face achiziţii directe.

„Ministrul Finanţelor a anunţat că va înainta în CSAT o propunere pentru ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranţei naţionale. Asta ne permite să finalizăm procedurile de licitaţie pe digitalizarea ANAF. Toţi comercianţii şi toţi furnizorii de servicii şi-au luat case de marcat fiscale cu transmiterea datelor online şi ANAF-ul nu a făcut procedura pentru achiziţionarea serverelor necesare pentru operaţionalizarea sistemului, deşi e în interesul fundamental, în primul rând al ANAF-ului, de a îmbunătăţi colectarea ca urmare a datelor pe care le primesc prin intermediul acestor case de marcat”, a afirmat premierul Ludovic Orban, duminică, într-un interviu acordat Hotnews.ro.

Premierul Orban a mai adăugat că dacă CSAT acceptă propunerea ca evaziunea fiscală să fie considerată pericol la adresa siguranţei naţionale, atunci ANAF ar putea face achiziţii directe sau prin procedură competitivă simplificată.

„Guvernele dinaintea noastră au achiziţionat softuri la preţuri extrem de mari şi fără codul sursă. Noi vrem să simplificăm această procedură de achiziţie şi să o finalizăm cât mai rapid, să nu ne mai poată pune beţe în roate unii şi alţii pe această procedură. Obiectivul nostru este să asigurăm informatizarea ANAF într-un termen cât mai scurt. Dacă CSAT ceptă iniţiativa, ANAF poate face achiziţie directă sau face o procedură competitivă simplificată”, a mai precizat premierul Orban.

Joi, 19 decembrie 2019, ministrul Finanţelor anunţa că urmează o perioadă în care procesul de modernizare al ANAF va fi accelerat, iar pentru asta se va propune ca acest proiect să fie considerat de siguranţă naţională.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că va introduce în CSAT la începutul anului materialele necesare ca informatizarea ANAF şi a Ministerului de Finanţe să devină obiectiv de importanţă naţională. El a precizat că evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate naţională.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8079
Diferență: 0,1145
Ieri: 4.8024
Azi: 4.4355
Diferență: -0,0901
Ieri: 4.4395
Azi: 5.7552
Diferență: 0,4731
Ieri: 5.7281
Azi: 4.5355
Diferență: 0,2165
Ieri: 4.5257