Bănci și Asigurări

Premierul Ludovic Orban promite mediului de afaceri: Vom fi un guvern probusiness, vrem un parteneriat cu investitorii

Boardul confederaţiei Concordia, în dialog cu premierul. În centru sunt Ludovic Orban şi Steven van Groningen, preşedintele Concordia

Boardul confederaţiei Concordia, în dialog cu premierul. În centru sunt Ludovic Orban şi Steven van Groningen, preşedintele Concordia

Autor: Iulian Anghel

13.12.2019, 00:05 314

Premierul liberal Lodovic Orban le-a promis oamenilor de afaceri, la o întâlnire organizată de Confederaţia Patronală Concordia, că guvernul său va fi unul probusiness şi-i va asculta pe oamenii de afaceri.

Confederaţia Concordia, care reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economie şi cuprinde 7 din primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, l-a invitat pe noul premier Ludovic Orban la o dezbatere după ce, anterior, în urma desemnării sale ca şef al guvernului îi transmisese o amplă scrisoare deschisă, în care descriu starea economiei şi soluţiile la care s-au gândit oamenii de afaceri.

„În ceea ce ne priveşte, suntem un guvern probusiness, un guvern care pleacă de la premisa că, dacă afacerile merg în ţară, toată lumea are şansa s-o ducă mai bine, un guvern care încurajează iniţiativa economică, care încearcă să realizeze un parteneriat cu investitorii, care încearcă să aducă administraţia în situaţia de partener al mediului de afaceri şi al celui care investeşte”, a spus premierul.

Orban a spus că guvernul său vrea să refacă capacitatea administrativă, să realizeze digitalizarea, să simplifice procedurile, să mărească viteza de luare a deciziilor şi viteza de derulare a tuturor procedurilor de aprobare, de avizare, de eliberare a diferitelor tipuri de autorizaţii.“

Şeful guvernului a admis că există o criză de forţă de muncă, mai ales o criză de forţă de muncă cu pregătire, cu specializare, calificată. Soluţii: pe lângă liberalizarea accesului pe piaţa muncii pentru cetăţenii non-UE, fructificarea unui avantaj pe care îl avem şi poate până acum nu a fost văzut este că în jurul României sunt peste 2 milioane de români, care ar putea, în condiţiile liberalizării accesului pe piaţa muncii, să vină să lucreze în România. De fapt discursul premierului a anticipat cererile oamenilor de afaceri exprimate în discuţii şi în scrisoarea ce i-a fost adreastă.

Prima dintre cerinţe, de ordin general, a mediului de afaceri este „stabilitate şi predictibilitate în domeniul legislativ şi de reglementare“, un „dialog social“ real, respectarea principiilor consultării sau o intensificare a dezbaterilor la nivel naţional privind temele discutate la nivelul UE.

Pe date concrete, membrii Concordia au cerut un plan de acţiuni pentru păstrarea în ţară a forţei de muncă, digitalizarea serviciilor publice , „înverzirea flotei” auto prin măsuri de stimulare a vânzării de vehicule noi. În domeniul energiei, oamenii de afaceri susţin o piaţă liberă şi protecţia sustenabilă a consumatorilor vulnerabili. În domeniul protecţiei consumatorilor, ei vor de la noul guvern promovarea intereselor industriei locale şi la nivelul pieţei unice. În sectorul financiar-bancar, urgenţa este elaborarea unor studii de impact care să preceadă iniţiativele de tip Ordonanţa 114, iar în transporturi este nevoie de soluţii care să asigure menţinerea competitivităţii.

Concordia cuprinde 1.500 de companii mari şi mici are 300.000 de angajaţi şi este condusă, în calitate de preşedinte, de Steven van Groningen, preşedintele executiv al Raiffeisen Bank.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO