Bănci și Asigurări

Premise bune pentru economie: sumele refuzate la plată au scăzut de trei ori într-un an

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Autor: Liviu Popescu

22.03.2016, 19:30 322

Sumele refuzate la plată, un indicator despre care analiştii spun că reflectă economia pe termen mediu, au scăzut de trei ori într-un an.

Cu alte cuvinte, firmele sunt mai puţin stresate şi se pot orienta mai „hotărât“ spre investiţii.

Băncile au refuzat în luna februarie decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de aproximativ 328 mil lei (echivalentul a 73 mil. euro), de trei ori mai puţin faţă de volumul din aceeaşi lună din 2014, evoluţie care reflectă îmbunătăţirea situaţiei firmelor faţă de acum un an, potrivit datelor agregate de BNR. Astfel, luna februarie aduce practic o gură de oxigen economiei în condiţiile în care sumele refuzate la plată sunt mai mici faţă de februarie 2015, când a fost atins pragul psihologic de un miliard de lei. Analiştii spun că sumele refuzate la plată reprezintă un indicator destul de precis al direcţiei în care se îndreaptă economia.

În prima lună din an, sumele refuzate la plată atinseseră un volum de 316 mil. lei, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2015 încoace.

Mulţi analişti anticipează că economia locală va avansa în acest an cu 4-5%, unul dintre cele mai ridicate ritmuri de creştere de la criză încoace, iar astfel 2016 are premisele să devină unul dintre cei mai buni ani economici.

În luna februarie din 2015 a fost atins maximul anului, o situaţia paradoxală în condiţiile în care atât volumul maxim, cât şi cel minim au fost atinse în luni consecutive. Nu este clar care este volumul sumelor refuzate la plată pe întreg anul 2015 întrucât BNR a publicat eronat datele aferente lunii mai, din ca­uza unei erori de redactare. BNR publicase pentru luna mai refuzuri de 2,6 mld. lei, practic cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Contactaţi atunci de ZF, reprezentanţii BNR au afirmat că sumele refuzate la plată au fost publicate greşit şi conform legii s-a ţinut cont de suma în cifre şi nu cea din litere. Numărul refuzurilor la plată cu instru­mente de debit era în luna februarie de aproxi­mativ 5.400, în scădere cu aproximativ 1.600 de refuzuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai mari valori anuale ale sumelor restante la plată au fost atinse în anii 2008 şi 2009, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de 8,5 mld. lei şi respectiv 8,8 mld. lei. Refuzurile la plată apar în momentul în care banca nu găseşte suficiente lichidităţi în conturile com­paniilor care au emis cecuri sau bilete la ordin în schimbul mărfurilor achiziţionate de la alţi agenţi economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO