Bănci și Asigurări

Preşedintele Bank of China, Liu Liange: Am venit în România pe termen lung. Vom sprijini proiectele de infrastructură în parteneriat public-privat

De la stânga la dreapta: Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, Florin Georgescu, prim vice-guvernator al BNR, Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului, Liu Liange, preşedintele Bank of China, Jiang Liu, ambasadorul Chinei în România, Haifeng Xu, CEO Bank of China Hungary

De la stânga la dreapta: Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, Florin Georgescu, prim vice-guvernator al BNR, Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului, Liu Liange, preşedintele Bank of China, Jiang Liu, ambasadorul Chinei în România, Haifeng Xu, CEO Bank of China Hungary

Autor: Sorin Pâslaru

16.12.2019, 19:22 2401

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bank of China, Liu Liange, a spus astăzi la Bucureşti, unde a fost prezent la lansarea sucursalei Bank of China, că a avut discuţii cu guvernul României despre proiectul Comarnic – Braşov, unde o companie chineză de infrastructură ar putea deveni partener. Semnarea contractului de parteneriat public-privat este, însă, încă în negoicieri, mai ales după schimbarea guvernului de la Bucureşti. Guvernul anterior selectase consorţiul CCCC (China) – Makyol (Turcia).

„Am venit în România pentru că există potenţial mare şi vrem să fructificăm relaţiile tradiţionale foarte bune dintre România şi China. Urmărim proiectul de infrastructură în parteneriat public-privat în care este implicată o companie de infrastructură din China. Mi s-a spus că acum se negociază şi urmărim acest proiect. Vor beneficia de tot sprijinul nostru. Suntem pregătiţi să ne oferim sprijinul prin finanţări pe maturităţi pe termen lung.” a spus Liu Liange pentru ZF.

El conduce o bancă cu active de peste 3.000 de miliarde dolari (tot sistemul bancar românesc are active de numar 110 miliarde de euro).

La evenimentul de lansare a Bank of China în România, au fost prezenţi peste 300 de oameni de afaceri, executivi şi diplomaţi. Au vorbit preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu, Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, Liu Liange, preşedintele Bank of China şi Jiang Liu, ambasadorul Chinei în România.

Liu Liange a spus că Bank of China a înfiinţat această filială la Bucureşti pentru că există foarte multe sectoare în care cele două economii pot coopera.

„Există multe domenii în care avem deja relaţii şi putem sa le dezvoltăm, să ne ajutăm unii pe alţii”.

Chinezii au venit la Bucureşti ca sucursala Bank of China Hungary, beneficiind de  paşaport pentru prestarea de servicii financiare în interiorul Uniunii Europene. Companiile chineze sunt prezente în România în primul rând în telecom, prin Huawei şi ZTE, dar şi indirect, în industrie, prin Pirelli sau Smithfield. Recent, un fond de investiţii din China a preluat firma de cereale Brisegroup, iar un alt fond de investiţii chinez focalizat pe Europa de Est, Sino CEEF, a intrat în negocieri pentru preluarea reţelei de clinici medicale Regina Maria.

Liu Liange, unul dintre cei mai puternici bancheri ai lumii în acest moment, spune că relaţiile comerciale internaţioanle trec printr-o perioadă de tensiuni în toată lumea.

„Suntem într-o fază de tensiuni care se manifestă în toată lumea, dar această perioadă oferă atât provocări, cât şi oportunităţi. Politicile globale privind decarbonizarea industriilor şi economiilor pot deveni o sursă de dezvoltare şi pentru vest şi pentru est”, şi-a exprimat opinia preşedintele Bank of China asupra celei mai stringente teme din mediul de business internaţional la această oră.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO