Bănci și Asigurări

Preşedintele CSA, pe cale de a fi revocat. „Este o răfuială politică“, se apără el

Buzoianu: Este o făcătură. De fapt totul pleacă de la faptul că am interzis vânzarea de poliţe care piratează sistemul PAID şi am vrut să curăţ piaţa RCA. Foto Andreea Alexandru

Autor: Iulian Anghel, Roxana Pricop

16.10.2012, 00:09 2029

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au decis aseară, după două ore de discuţii, să propună plenului reunit revocarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Constantin Buzoianu pentru grave neregului care ar fi fost constatate în activitatea instituţiei.

Comisiile reunite au redactat aseară un raport ce va fi înaintat astăzi plenului reunit care se întruneşte de la ora 10.00 şi care va decide prin vot soarta preşedintelui CSA. De asemenea, comisiile reunite au mai decis ca, până la 1 martie 2013, CSA să redacteze un raport pe care să-l înainteze plenului Parlamentului. În urma acestui raport, ar urma să fie evaluată activitatea întregului Consiliu al Comisiei de Supraveghere a Asigură­rilor, care are sub supraveghere o piaţă de 2 mld. euro.

"Am propus revocarea preşedintelui CSA, propunere pe care o vom înainta plenului", a confirmat pentru ZF Eugen Nicolăescu (PNL - foto), preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Li­beralii s-au opus în toamna trecută numirii lui Buzoianu în fruntea CSA. PDL care l-a sprijinit spune acum că decizia de aseară a Comisiei de buget-fi­nan­ţe, controlată de parlamentarii USL, este una politică.

Reacţia lui Buzoianu a venit ieri seară: "Este o făcătură. Am fost invitat la ora 4 fără 10 să mă prezint la Comisie şi deşi eram în concediu medical m-am dus, din respect. Am asistat la o punere în scenă".

Deputatul PDL Adrian Niţu, membru al Comisiei de buget-finanţe, a afirmat aseară însă că revocarea din funcţie este o decizie politică şi că a aflat despre aceasta doar cu cinci minute înainte de începerea şe­dinţei comisiilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

"Astăzi Comisiile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au votat revocarea lui Constantin Buzoianu din funcţia de preşedinte al CSA în baza unui raport privind activitatea CSA întocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din cadrul Camerei Depu­taţilor. Am aflat cu cinci minute înaintea începerii şedinţei care este ordinea de zi şi ce urmează să discutăm. Raportul a fost întocmit în baza unor petiţii şi a prezentat o serie de probleme, la nivel declarativ şi nu cu probe, în poliţele RCA şi în fuziunile unor societăţi de asigurări. Problemele din raport nu au fost clarificate şi nici discutate, ci s-a trecut direct la vot. Probabil că marţi va urma votul de revocare din funcţie în plenul Parlamentului".

Ce i se reproşează preşedintelui CSA? "Sunt multe nemulţumiri. Se întâmplă lucruri de o superficialitate crasă, începând cu fuziuni care nu sunt supravegheate. Sunt ne­mul­ţumiri masive faţă de activitatea CSA", spune Nicolăescu. Comisiile reunite de buget-finanţe s-au sesizat - mai spune Nicolăescu - în urma unui document primit de la Comisia de cercetare a abuzurilor la care cetăţenii şi firmele s-ar fi plâns de nenumărate nereguli în activitatea de asigurări.

Constantin Buzoianu a fost votat în fruntea CSA de Parlament în septembrie 2011 nu fără scandal, după ce, în mod surprinzător, Cristian Constantinescu, un profesionist în asigurări, a fost respins de comisiile de specialitate deşi era susţinut de PDL, atunci la putere. Absolvent de ASE în 1971, Buzoianu a lucrat câţiva ani ca economist, după care a intrat în Ministerul de Interne. Din 1976, timp de 4 ani, el a fost ofiţer de poliţie economică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, fiind apoi promovat ca şef birou în cadrul aceleiaşi instituţii. După ce în 1987 a trecut la Regionala CFR Constanţa ca şef serviciu poliţie transporturi, Buzoianu a revenit la IPJ Constanţa după Revoluţie, în 1992, ca director - inspector-şef. Înainte de a ajunge şeful CSA, el a fost preşedinte al acestei al instituţii.

Buzoianu: Este o făcătură. De fapt totul pleacă de la faptul că am interzis vânzarea de poliţe care piratează sistemul PAID şi am vrut să curăţ piaţa RCA

"Am fost invitat la ora patru fără zece să mă prezint la Comisie şi deşi eram în concediu medical, m-am dus, din respect. Am asistat la o punere în scenă, un scenariu de revocare stabilit în urmă cu câteva luni." Buzoianu spune că a fost acuzat de exercitarea de o manieră ineficientă a atribuţiunilor legale ale CSA cu privire la protecţia CSA, lipsa consultării asociaţilor profesionale, exercitarea ineficientă a activităţii de supraveghere, supravegherea defectuoasă a entităţilor de pe piaţa asigurărilor cu privire la calificarea personalului, dar că nu i s-a dat timp să răspundă la aceste acuze.

"Am cerut să se facă verificări. Noi am făcut control la PAID şi am luat măsurile necesare. Până am preluat eu mandatul în piaţa asigurărilor a apărut şi s-a dezvoltat un sistem de favorizare a unor societăţi de asigurare care nu respectă reguli de bază în domeniu, practică tarife RCA nesustenabile, nu plătesc daune la clienţi şi service-uri şi împotriva cărora nu au fost luate la timp măsurile necesare. La fel a evoluat sistemul de asigurare a locuinţelor, PAID a fost concurat în mod incorect, în primul rând de către propriii acţionari, care au vândut poliţe cu aceeaşi denumire, la tarife asemănătoare şi cu clauze asemănătoare, dar care au franşiză, şi cel mai grav lucru, nu sunt acoperite cu reasigurare la nivelul riscurilor asumate. Noi am dat o normă pentru reglementarea PAID şi interdicţia de a vinde poliţe pirat, PAD, de către alte societăţi, iar pe piaţa RCA am propus trecerea la RCA direct (poliţa să fie acoperită de către asigurător direct - n. red.) pentru a rezolva situaţia." Sorin Pâslaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO