Bănci și Asigurări

Presedintele CSA se asteapta la o crestere de 5% a asigurarilor la anul

Presedintele CSA se asteapta la o crestere de 5% a asigurarilor la anul

Angela Toncescu crede ca 2009 se va inchide cu o crestere de 4-5% a pietei asigurarilor, fiind de remarcat acest plus, avand in vedere provocarile din acest an - scaderea economica sau deprecierea leului

08.12.2009, 23:12 23

Piata asigurarilor va incheia anul acesta cu o crestere de 4-5%,urmand sa mentina un ritm asemanator si in 2010, a declarat AngelaToncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA).

Totusi, avand in vedere ca in primele noua luni din acest anpiata a stagnat, firmele de asigurari ar trebui sa recupereze multin trimestrul patru pentru a ajunge la o crestere de 4-5% pe intreganul.

"In primele noua luni ale anului primele brute subscrise au fostde 6,7 miliarde de lei, inregistrand o crestere nesemnificativadaca avem in vedere anii trecuti cand cresterea era de doua cifre.Am putea avea anul acesta un avans de 4-5% si este de remarcataceasta crestere, avand in vedere factori precum scaderea economicasau deprecierea leului", a declarat Toncescu.

Radu Mustatea, presedintele Astra Asigurari, una dintre cele maimari companii din piata asigurarilor generale, spune ca cea maimare amenintare pentru anul viitor ar fi deprecierea cursului deschimb. "Totusi, ma astept la o crestere de o cifra anul viitor, lanivelul intregii piete", spune Mustatea.

Asigurarile generale au mers mai bine anul acesta decatasigurarile de viata, care s-au confruntat cu un val de rezilieride polite, a mai spus presedintele CSA. "Asiguratorii au inceput saconvinga oamenii de avantajele mentinerii contractelor pana lasfarsit. Rascumpararile nu mai au acelasi volum pe care l-au avutla inceputul anului." Potrivit ultimelor date disponibile, peste60.000 de romani au renuntat anul acesta la politele lor deasigurare de viata.

Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata,cea mai mare companie de profil, afirma ca volumul de politerascumparate s-a mai redus fata de inceputul anului.

"Valul de rascumparari a inceput sa scada. Politele noi vandutesunt desigur la un nivel mult mai scazut fata de 2008 si 2007. InRomania exista un potential extrem de ridicat pe segmentulasigurarilor de viata si ritmurile de crestere din anii trecutidemonstreaza acest lucru. Ce putem face, impreuna cu CSA si cuGuvernul, pentru a incuraja dezvoltarea pietei in perioadaurmatoare este introducerea deductibilitatii fiscale si la nivelulasigurarilor de viata", a spus Coman, adaugand insa ca acest lucrus-ar putea intampla abia in 2011.

Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a declaratpentru ZF ca de introducerea deductibilitatii fiscale va depindechiar cresterea pietei de profil anul viitor. "Daca nu, va fistagnare", a spus Alexandrescu.

Florentina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurari deViata, a treia companie de pe piata, mizeaza insa pe o crestereanul viitor pe acest segment. "Eu estimez o crestere a pietei deasigurari de viata anul viitor, care va veni mai ales in a douaparte a anului."

Asigurarile de viata detin insa doar 20% din piata totala,grosul fiind detinut de asigurarile generale, in special cele CASCOsi RCA.

Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, a punctatimportanta reformarii sistemului de asigurari de sanatate de stat,dupa modelul pensiilor private. In prezent este mai dezvoltatapiata abonamentelor la clinici private, in timp ce aisgurarile desanatate private se vand greu. "Abonamentele sunt bune la metrou,la tramvai, dar la sanatate e mai bine sa fii asigurat, pentru canu stii cat te costa. Pentru romani, ar fi mai ieftin sa aibaasigurari de sanatate decat sa plateasca pe sub masa."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO