Bănci și Asigurări

Preşedintele grupului Bilderberg, unul dintre cei mai influenţi oameni ai lumii a vorbit la Bucureşti despre criza economică mondială. "Povestea Greciei trebuie să ia sfârşit, se poate repeta în altă ţară"

Preşedintele grupului Bilderberg, unul dintre cei mai influenţi oameni ai lumii a vorbit la Bucureşti despre criza economică mondială

FOTO: Reuters

Autor: Marius Radu - Mediafax

14.10.2011, 22:15 3670

Uniunea Europeană trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru ca "povestea Greciei" să ia sfârşit şi statul să rămână în zona euro, pentru că altfel există riscul ca acest scenariu să se repete în cazul altei ţări, a declarat, vineri, Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg, scrie Mediafax.

"Atunci când ai o monedă comună trebuie să realizezi că este a tuturor. Povestea Greciei trebuie să ia sfârşit, dar cu Grecia în continuare în zona euro. Dacă reacţia nu este una puternică, de ce nu s-ar întâmpla acest lucru şi altor state", a afirmat Davignon, prezent la Bucureşti la conferinţa "Uniunea Europeană după criza datoriilor suverane".

El a adăugat că următorul pas după rezolvarea problemelor Greciei este găsirea de soluţii pentru consolidarea creşterii economice în UE.

"Modelul de integrare europeană este unic. Dacă nu va funcţiona, semnaul va fi foarte negativ pentru întreaga lume. Dacă nu vom reuşi, vom lua celorlalţi elementul de speranţă", a spus Davignon, referindu-se la procesul de globalizare.

În opinia lui Richard Haass, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe, o organizaţie independentă influentă, problemele actuale nu sunt de ordin instituţional, ci ţin mai degrabă de zona politicului.

"Pentru mine, singura întrebare este dacă politicul se va mişca mai repede. Până acum a fost devansat de evoluţia economiei", a afirmat Haass.

El a adăugat că populismul promovat de politicieni nu surprinde pe nimeni, însă promovarea acestuia a avut ca efect scăderea nivelului de trai şi creşterea inechităţii sociale.

Întrebat despre regementarea instituţională, Haass s-a arătat îngrijorat că cel puţin în SUA există pericolul unei suprareglementări, care poate încetini creşterea economică în următorii 5-10 ani

"Nu vrei să repari ceva ce nu este stricat, şi chiar acesta este pericolul", a mai sous el.

Grupul Bilderberg este o structură informală care reuneşte în fiecare mulţi dintre cei mai influenţi oameni din lume pentru a discuta problemele internaţionale la zi, în special în zona afacerilor externe şi economiei internaţionale.

Întâlnirile sunt private, iar accesul se face doar pe bază de invitaţie specială. Conferinţele Bilderberg reunesc anual între 120 şi 140 de nume importante din Statele Unite ale Americii şi Europa Occidentală, în special politicieni, bancheri şi industriaşi.

Numele Bilderberg provine de la hotelul în care a avut loc prima întâlnire a organizaţiei, în 1954.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO