Bănci și Asigurări

Presiunea de depreciere a leului continuă. Cursul creşte nestingherit peste 4,85 lei/euro, la un nou maxim

Presiunea de depreciere a leului continuă. Cursul...

Autor: Claudia Medrega

08.09.2020, 00:07 445

Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut după ce ieri cursul leu/euro a depăşit pragul de 4,85 lei/euro, urcând la un nou maxim istoric.

Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a urcat până la 4,8552 lei/euro, fiind în creştere cu aproximativ 1,59% faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2019. 

Însă pasul de creştere a cursului de la o zi la alta a continuat să fie domol, cotaţia leu/euro de ieri fiind mai mare cu doar 0,12% faţă de cursul de referinţă de vineri.

Precedentul maxim istoric al cursului a fost chiar la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, când cotaţia a ajuns la 4,8492 lei/euro. 

Anterior, vârful cursului leu/euro, de 4,8448, a fost atins în primăvara acestui an, în 17 martie, când s-au amplificat tensiunile pe piaţa valutară, odată cu extinderea pandemiei de COVID-19 la nivel internaţional.

În timp ce cursul leu/euro creşte, dobânzile pe piaţa monetară au fost în ultimele săptămâni în scădere, după ce BNR a operat în august o nouă reducere a dobânzii-cheie până la minimul istoric de 1,5%.

Deprecierea leului în faţa euro vine într-un context regional marcat de întărirea monedei europene. Euro este tranzacţionat la maximul ultimilor doi ani faţă de dolar, pariurile pe ascensiunea euro atingând niveluri record.

În condiţiile în care vor continua presiunile de depreciere a leului în viitor, datoriile şi obligaţiile românilor care sunt exprimate în euro vor fi mai împovărătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO