Bănci și Asigurări

Previziuni 2025. Dobânzile şi ratele bancare ar trebui să mai scadă în anul 2025, pentru relansarea creditării şi stimularea economiei, dar declinul dobânzilor va fi probabil lent, din cauza inflaţiei, iar consolidarea, restructurarea şi digitalizarea în banking vor continua, în timp ce rata de neperformanţă poate urca

Previziuni 2025. Dobânzile şi ratele bancare ar trebui...

Autor: Claudia Medrega

09.01.2025, 00:07 2407

♦ Anul 2025 poate să aducă dobânzi mai mici la credite, rate mai mici, dar şi continuarea consolidării, restructurării şi digitalizării sistemului bancar ♦ Scăderea dobânzilor este imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei ♦ BNR ar putea continua să reducă dobânda-cheie în anul 2025, însă probabil în a doua jumătate a anului, şi nu foarte mult (de teama inflaţiei), de la nivelul de 6,5% cu cât a închis anul 2024 ♦ Băncile vor plăti şi în anul 2025, la fel ca în 2024, impozitul suplimentar (calculat prin aplicarea unei cote de 2% asupra cifrei de afaceri), pe lângă impozitul pe profit ♦ Sistemul bancar va rămâne cu un profit consistent şi în 2025, după ce în 2024 câştigul a atins un nou nivel record ♦ Rata creditelor neperformante (NPL) ar putea să crească, în contextul încetinirii economiei, al impactului măsurilor fiscale, al creşterii numărului insolvenţelor şi al îngheţării veniturilor.

 

Scăderea dobânzilor este imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei. BNR poate continua să reducă dobânda-cheie în 2025, însă probabil din a doua jumătate a anului, şi nu foarte mult (de teama inflaţiei), de la 6,5% cu cât a închis 2024.

BNR ar putea continua să reducă dobânda-cheie în 2025, însă probabil de-abia din a doua jumătate a anului, şi nu foarte mult, de teama inflaţiei. Odată cu relaxarea politicii monetare se vor ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar urma să mai reducă dobânzile la credite. BNR ar putea să taie dobânda-cheie până la 5,75% în anul 2025, după cum indică unele estimări ale analiştilor, de la nivelul de 6,5% cât a fost rata-cheie la sfârşitul anului 2024. Ajustarea dobânzii ar veni în condiţiile scăderii inflaţiei, nivelul prognozat de BNR pentru rata anuală a inflaţiei fiind de 3,5% la final de 2025, în scădere faţă de 4,9% estimat pentru final de 2024. Semnalele transmise dinspre banca centrală indică posibilitatea reluării procesului de reducere a dobânzii-cheie în perspectivă, imediat ce inflaţia se duce în jos într-o manieră susţinută, sustenabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit 2025