Bănci și Asigurări

Previziuni pentru 2020: Analiştii financiari estimează pentru următoarele 12 luni deprecierea leului, la un curs de 4,86 lei/euro, şi diminuarea inflaţiei, în paralel cu majorarea ratelor de dobândă

Previziuni pentru 2020: Analiştii financiari estimează pentru următoarele 12 luni deprecierea leului, la un curs de 4,86 lei/euro, şi diminuarea inflaţiei, în paralel cu majorarea ratelor de dobândă

Autor: Roxana Rosu

23.12.2019, 09:31 1530

Moneda naţională s-ar putea deprecia în următoarele 12 luni până la un curs de 4,86 lei/euro, faţă de 4,77 lei/euro în prezent, în timp ce rata inflaţiei va coborî la 3,52% spre finalul lunii noiembrie 2020, potrivit estimărilor analiştilor financiari membri ai CFA România.

Prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) este că rata anuală a inflaţiei va fi de 3,8% la finele anului 2019, deasupra ţintei BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie la 3,8%, după ce coborâse în octombrie la 3,4%. 

Analişti financiari se aşteaptă şi la majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadentele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenta 5Y denominate in RON), peste 66% si respectiv 61% dintre participantii la sondajul realizat trimestrial anticipând aceste evoluţii.

În luna noiembrie, Indicatorul de de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut faţă de luna anterioară cu 2,5 puncte până la valoarea de 56,9 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 12,6 puncte). Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioatra cu 3,8 puncte, până la valoarea de 68,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 13,2 puncte).

Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte pană la valoarea de 51 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 12,3 puncte).

In ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţi la sindajul trimestrial anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8256, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8663.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile  analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

 
AFACERI DE LA ZERO