Bănci și Asigurări

Previziunile Băncii Transilvania pe timp de pandemie: Economia Zonei Euro va creşte cu ritmuri trimestriale ridicate în a doua jumătate a anului

Previziunile Băncii Transilvania pe timp de pandemie:...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

23.06.2020, 16:44 836

Economia Zonei Euro va intra într-un nou ciclu pe termen scurt şi va creşte cu ritmuri trimestriale ridicate în a doua jumătate a anului curent, aspect semnalat şi de dinamica recentă a indicatorilor economici avansaţi, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Estimarea analiştilor băncii ia în consideraţie faptul că încrederea investitorilor din regiune a atins în iunie cel mai ridicat nivel din mai 2015.

Marţi, Markit Economics a publicat primele estimări cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al României) în luna iunie.

Aceşti indicatori privesc evoluţia producţiei, a comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de declin.

Datele indică scăderea economiei regiunii pentru a patra lună la rând în iunie, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc.

Cu toate acestea, ritmul de declin s-a redus în intensitate, pe fondul eliminării graduale a restricţiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare şi mix-ului relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare în ultimele luni.

Astfel, industria prelucrătoare din Zona Euro a scăzut pentru a 17-a lună consecutiv în iunie, dar indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7,5 puncte la 46,9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie (luna de dinainte de declanşarea pandemiei).

Comenzile noi au scăzut pentru a 21-a lună consecutiv, numărul de locuri de muncă s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preţurile de vânzare s-au diminuat pentru a 12-a lună la rând. Cu toate acestea, producţia s-a redus cu un ritm modest în iunie.

De asemenea, sectorul serviciilor a scăzut pentru a patra lună la rând în iunie, dar indicatorul PMI s-a ameliorat cu un ritm lunar de 16,8 puncte la 47,3 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie.

Componentele comenzi noi şi producţie au scăzut cu ritmuri în atenuare, iar numărul de locuri de muncă s-a diminuat pentru a patra lună consecutiv. Totodată, tarifele serviciilor au scăzut, dar cu dinamici mai lente comparativ cu luna mai.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit a crescut cu 15,6 puncte lună/lună la 47,5 puncte în iunie, nivelul maxim din februarie.

Astfel, în semestrul I indicatorul PMI din industria prelucrătoare a înregistrat un nivel de 43,6 puncte, în scădere cu 4,9 puncte an/an.

Totodată, indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a diminuat cu 15,9 puncte an/an la 36,9 puncte.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit s-a ajustat cu 14,1 puncte an/an la 37,6 puncte în perioada ianuarie-iunie 2020.

Acest scenariu este susţinut de depăşirea punctului culminant al pandemiei, reluarea graduală a activităţilor, acumularea de informaţii pozitive din sfera medicală şi măsurile agresive relaxate de politică economică implementate în perioada recentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO