Bănci și Asigurări

Previziunile şefului CEC Bank pentru anul viitor: Cererea de credite va continua să se majoreze. Revenirea dobânzilor pe creştere va fi „domoală“

Previziunile şefului CEC Bank pentru anul viitor:...

Autor: Claudia Medrega

28.11.2016, 13:00 4622

Riscurile legislative pentru sectorul bancar s-au diminuat, iar cererea de credite va con­tinua  să crească anul viitor, atât din partea companiilor, cât şi pe palierul populaţiei, având în vedere şi majorările de salarii din sectorul bugetar, iar revenirea dobânzilor pe creştere va fi „domoală“, apreciază Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

CEC Bank,  singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, a acordat credite noi în acest an de aproximativ 5 mld. lei, peste nivelul de anul trecut şi peste valoarea prognozată pentru 2016, potrivit lui Gheţea.

La nivelul întregului sistem bancar stocul creditelor acordate sectorului privat înregistra în octombrie o creştere de 2% an la an, până la 218,7 mld. lei (49,1 mld. euro), dublu faţă de ritmul de creştere înregistrat în lunile anterioare, potrivit datelor Băncii Naţionale. 

Faţă de luna septembrie, stocul de creditele acordate populaţiei şi companiilor s-a majorat cu 1,9 mld. de lei (0,9%). Ascensiunea creditării private este susţinutăexclusiv de finanţările în lei, care înregistrează an la an o creştere de două cifre, graţie scăderii dobânzilor la minime istorice.

La finalul lunii octombrie băncile aveau un stoc de împrumuturi în lei în valoare de 123,4 miliarde de lei (27,7 mld. euro), în creştere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

„Există premise ca atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice juridice să poată să-şi permită să acceseze credite anul viitor. Mă refer chiar şi la majorările salariale la bugetari“, a declarat Gheţea la seminarul EU Cofile, organizat la Sinaia de Banca Naţională a României, Asociaţia Română  a Băncilor şi Alpha Bank la sfârşitul săptămânii trecute.

În ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor, Gheţea crede că nu vor mai staţiona foarte mult la minimele istorice din prezent şi anticipează creşterea acestora, dar pe o pantă „domoală“.

„Dobânzile atât la lei, cât şi la valută traversează nişte perioade de minime. Cât vor mai rămâne pe acest palier? Răspunsul ar fi că nu foarte mult. Există foarte mute voci că anul viitor dobânzile vor creşte.  Personal, nu văd un salt uriaş. Do­bânzile vor creşte, dar vor creşte pe o pantă domoală“.

După ce au văzut că impactul legii privind darea în plată este mult mai scăzut decât cel estimat iniţial, băncile au redus sumele minime ce­rute clienţilor, iar creditarea s-a revigorat.

Gheţea susţine că legea privind darea în plată şi conversia cre­ditelor în franci elveţieni nu au afectat sistemul bancar aşa cum era anticipat. Iar ris­curile legislative pentru sistemul bancar s-au diminuat.

„Indiferent care va fi compoziţia parla­men­tului, indiferent care va fi compoziţia guvernului, în 2017 nu vom fi supuşi unor noi presiuni care ar veni din partea unor propuneri legislative, care, îmi permit să spun, după un an şi jumătate de frământări şi dezbateri, în final nu sunt chiar atât de dure, cu impact atât de puternic, pe cât ar fi putut să îl aibă dacă legislaţia ar fi ieşit în formele care au fost‚ propuse iniţial“.

Legea dării în plată are un efect, dar nu mai este efectul pe care l-ar fi putut avea dacă se crea hazardul moral. „Începe să aibă un caracter social din ce în ce mai accentuat pe rezolvarea unor probleme ale clienţilor“.

În opinia lui Gheţea sistemul bancar va rămâne pe plus în acest an, însă nu toate băncile vor fi pe profit.

„Este clar că ne îndreptăm spre un an cu profit, dar nu cu un profit spectaculos. De ce? Pentru că această problemă a curăţării bilanţurilor este încă în desfăşurare. Fiecare bancă are propria politică, propriul parcurs în privinţa curăţării bilanţurilor“.

Băncile din România au obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 3,7 mld. lei, nivel de 1,6 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Activele băncilor au ajuns în septembrie la 378 mi­liarde de lei (84 mil. euro), potrivit statisticilor BNR.

Ascensiunea profiturilor băncilor a fost susţinută de îmbunătăţirea calităţii porto­foliilor şi scăderea provizioanelor, precum şi de activitatea operaţională, creditele noi fiind în creştere.

Totodată, avansul venitu­rilor din comisioane şi marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite au susţinut câştigurile instituţiilor de credit. O contribuţie importantă la profiturile băncilor a venit şi din vânzarea acţiunilor deţinute la Visa, în trimestrul al doilea.

În opinia lui Gheţea, următoarea listare a unei bănci din România ar putea să fie CEC Bank. O altă opţiune ar fi atragerea în acţionariat a unei instituţii financiare internaţionale de tip BERD sau IFC, pe modelul BCR şi urmat de privatizare, dar şi o combinaţie între aceste opţiuni ar fi o soluţie.

Comparativ cu anul 2008, când apăreau primele semne ale crize financiare mondiale, cota de piaţă a CEC Bank aproape s-a dublat. Dacă în 2008 banca avea o felie de doar 4,3% din piaţă, în ultimii ani a ajuns la un vârf de 7,7%.

CEC Bank a luat o parte din businessul instituţiilor de credit cu acţionariat străin, care au rămas în anii de criză fără o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă.

Anul trecut, CEC Bank a majorat capitalul social cu aproape 7 mil. lei din profitul anului 2014.

CEC Bank a trecut printr-un proces de rebranding în 2007, iar în ultimii nouă ani a beneficiat de stabilitate la nivelul conducerii executive, spre deosebire de perioadele anterioare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO