Ediţia a patra din programul "Prima casă", în care statul aredus la 50% garanţia pentru creditele ipotecare vândute, a ajunsla un plafon de 1,2 miliarde de euro, în condiţiile în care 11bănci s-au arătat interesate să participe.
Relansarea programului se amână însă, pentru că bancherii încăaşteaptă publicarea protocolului de colaborare cu Fondul Naţionalpentru Garantarea Creditelor pentru IMM, instituţia careadministrează garanţiile oferite de stat şi nu au mers la BNRpentru a obţine avizul pe noile produse de creditare.
"Până în prezent 11 bănci, reprezentând peste 80% din volumulportofoliului de garanţii, şi-au exprimat intenţia de a participala continuarea programului", au precizat la sfârşitul săptămâniitrecute reprezentanţii Fondului.
De la startul programului, în vara lui 2009, statul a acordatgaranţii de 1,5 miliarde de euro. Băncile interesate să participela ediţia a patra trebuie să accepte reducerea garanţiei lajumătate pentru creditele deja vândute, urmând să utilizezeplafonul astfel eliberat pentru a acorda în continuare împrumuturi,garantate de stat tot în proporţie de 50%.
Bancherii trebuie să obţină de la BNR avizul pentru norme noi decreditare, care să înglobeze condiţiile diferite impuse decerinţele Guvernului pentru ediţia a patra a programului. Problemaeste nivelul neuzual de mic al avansului - 5%, în condiţiile încare statul nu mai garantează integral suma.
Băncile nu au nevoie de contractul-cadru pentru arescrie normele de creditare
Reprezentanţii Fondului au precizat la sfârşitul săptămâniitrecute că bancherii pot să obţină avizul de la BNR pentru normelenoi de creditare şi înainte de semnarea protocolului-cadru.Explicaţiile au venit ca reacţie la afirmaţia preşedinteluiAsociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, care a arătat joiatrecută că bancherii aşteaptă publicarea protocolului, astfel încâtsă includă prevederile noi în cadrul normelor de creditare, iarulterior să le trimită la BNR pentru avizare.
"Actualizarea normelor este legată de modificările cadruluilegal aduse prin OUG 33/2011 şi HG 404/2011, fără a existaimplicaţii legate de publicarea Protocolului-cadru, care nu poatecompleta sau schimba conţinutul actelor normative de nivelsuperior", au precizat reprezentanţii Fondului. De altfel, Fondul atransmis pe 9 mai formatul protocolului-cadru către MinisterulFinanţelor. Pasul următor este aprobarea protocolului prin ordincomun al ministrului de finanţe şi al ministrului economiei şipublicarea în Monitorul Oficial.
Băncile trebuie să aibă de la BNR autorizarea de a vinde crediteipotecare cu avans minim de 10% în condiţii standard, astfel încâtsă poată coborî cu avansul la 5% pentru împrumuturile garantate pejumătate de stat, la "Prima casă". Majoritatea băncilor aveau însăavizate de BNR norme care prevedeau un avans minim de 15% sau chiarmai mare.
Până acum doar Millennium şi BRD au anunţat că au obţinut de laBNR aviz pentru norme de creditare cu avans de 10%. Chiar şi cuavizarea normelor generale de creditare, băncile trebuie însă săobţină aprobarea BNR şi pentru produsul specific care va fi vândutîn cadrul programului "Prima casă". Aurel Şaramet, directorulgeneral al Fondului de Garantare, a explicat recent că în specialbăncile de talie mică trebuie să convingă BNR că pot gestionariscurile implicate.