Bănci și Asigurări

„Prima casă“ 4: primul credit de 55.000 € pentru un apartament de două camere

„Prima casă“ 4: primul credit de 55.000 € pentru un apartament de două camere

Cornel Cojocar, directorul de comunicare al BCR: Am primit mai multe aprobări şi săptămâna aceasta urmează să semnăm şi restul contractelor. Avem circa 2.000 de dosare în analiză, o parte rămase din etapa precedentă.

Autor: Ciprian Valentin Botea

19.06.2011, 23:56 2750

Creditarea prin programul "Prima casă" a fost reluată oficial cuo întârziere de aproape două luni faţă de data anunţată iniţial,primul împrumut în noua ediţie a programului fiind acordat lasfârşitul săptămânii trecute. Creditul de circa 55.000 de euro afost acordat de BCR unei familii din Bucureşti, care a cumpărat unapartament de două camere.

BCR a început să primească dosare pentru credite ipotecaregarantate de stat în urmă cu două săptămâni şi a trimis până acumcâteva zeci de dosare către Fondul de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează garanţiile acordatede stat prin acest program.
"Am primit mai multe aprobări de la Fond şi săptămâna aceastaurmează să semnăm şi restul contractelor. Avem circa 2.000 dedosare în analiză, o parte rămase din etapa precedentă aprogramului", a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicareal BCR.
Patru bănci - BCR, BRD, CEC şi Alpha Bank - primesc în acest momentdosare pentru credite prin "Prima casă" 4, prin care statul maigarantează doar jumătate din valoarea împrumutului, potrivitpremierului Emil Boc, care a fost prezent vineri la semnareacontractului de credit vândut de BCR. Cele patru bănci au un plafonde garanţii de peste 1,1 mld. euro, reprezentând două treimi dinvaloarea împrumuturilor acordate în etapele precedente.
Fondul de Garantare afirmă că 12 instituţii de credit s-au înscrisîn etapa a patra a programului "Prima casă", majoritatea aşteptândîncă aprobarea normelor de creditare de către BNR. "Am semnat dejaprotocolul de colaborare cu patru bănci, iar celelalte opt urmeazăsă transmită protocoalele semnate. Aceste bănci au la dispoziţie unplafon total de 1,4 miliarde de euro, ceea ce în­seam­nă garanţiidin partea statului de 700 milioane de euro", a spus Aurel Şaramet,preşedintele FNGCIMM, citat de Mediafax.
Băncile care vor să vândă în continuare finanţări prin pro­gramtrebuie să-şi modifice normele de creditare, principala problemăfiind nivelul de numai 5% al avansului, în condiţiile în carestatul mai garantează doar jumătate din împrumut. Şaramet apreciazăcă garanţiile de 1,4 mld. euro ar putea fi epuizate în aproximativun an, având în vedere ritmul de depunere a dosarelor.
Guvernul nu a mai alocat garanţii suplimentare pentru "Prima casă"4, astfel că băncile interesate trebuie să-şi reducă la jumătategaranţia pentru împrumuturile vândute în anii trecuţi.
În primele trei etape din "Prima casă" au fost acordate peste40.000 de credite, valoarea garanţiilor alocate de stat fiind de1,6 mld. euro. Cele mai multe credite au fost acordate pentruachiziţia de locuinţe vechi, fiind încheiate doar câteva contractepentru finanţarea lucrărilor de construcţie a unei locuinţe. "Poatecă şi recesiunea a fost un element care i-a ţi­nut pe loc (pe ceicare voiau un credit pentru construirea unei case - n. red.). Sperla o deblocare mai bună acum", a declarat premierul Emil Boc.
Valoarea maximă a unui credit pentru constuirea unei locuinţe de lazero este de 75.000 de euro, faţă de 60.000 de euro în cazul uneiachiziţii. Şaramet a precizat că cele mai multe cereri primite pânăacum sunt pentru cumpărarea de case şi apartamente vechi, dar căbăncile au în analiză şi cereri de credite pentru construcţia delocuinţe noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO