Bănci și Asigurări

„Prima casă“ 4 rămâne o alternativă doar pentru cine nu are bani de avans mai mare

De la începutul programului, 38.000 de români au luat credite ipotecare cu garanţia statului. Acestea reprezintă trei sferturi din totalul ipotecarelor vândute de bănci în ultimii doi ani.

„Prima casă“ 4 rămâne o alternativă doar pentru cine nu are bani de avans mai mare

Autor: Ciprian Botea

13.06.2011, 23:55 4894

Creditele ipotecare garantate de stat rămân o alternativă doarpentru clienţii care nu au bani suficienţi pentru a plăti un avansde 10% sau 15% din valoarea achiziţiei, în condiţiile în carediferenţa de preţ faţă de ofertele standard ale băncilor aproape cănu mai există.

Bancherii au coborât dobânzile la creditele standard pepalierul de 5% încă de la sfârşitul anului trecut, în condiţiile încare vizau accelerarea vânzărilor de credite de retail, iardiferenţele dintre creditele standard şi "Prima casă" s-au îngustatodată cu promoţiile lansate în primăvară.

"Doar cei care nu au avans suficient mai apelează la "Primacasă" în condiţiile în care un astfel de credit se obţine mai greu,docu­men­taţia fiind mai stufoasă şi perioada de aprobare mai lungădecât în cazul unui credit standard. Sunt însă în continuare cereripentru credite garantate de stat", spune Liviu Andrei, directorulexecutiv al brokerului de credite Alliance Finance.

Marja de dobândă la creditele în euro prin "Prima casă" a rămasla 4% de la începutul programului chiar dacă indicele Euribor latrei luni, de care este legat costul ipotecarelor garantate destat, s-a dublat în acest interval şi a ajuns la aproape 1,5% pean. Astfel, de la 4,7% în toamna lui 2009 dobânda nominală la uncredit "Prima casă" a urcat la 5,5% în prezent. Pe de altă parte,în această perioadă bancherii au redus semnificativ marjele dedobândă practicate la creditele ipotecare vândute în numepropriu.

De exemplu, CEC Bank vinde în prezent, în cadrul unei ofertepromoţionale, credite ipotecare în euro cu dobândă nominală de5,22%, ceea ce înseamnă că la un împrumut de 40.000 de euro pe 30de ani rata lunară este cu circa 10 euro mai mică decât la uncredit "Prima casă". Avansul este însă de 10% comparativ cu 5% lacreditele cu garanţia statului.


La BCR, rata la creditul standard este cu circa 20 de euro mai maredecât la "Prima casă" (pentru aceeaşi sumă împrumutată), iaravansul urcă la 15% din valoarea bunului finanţat. Diferenţa rămâneînsă nesemnificativă pentru un client care poate plăti un avans maimare având în vedere procesul de aprobare mult mai greoi de la"Prima casă". La Alpha Bank, creditul standard costă cu 30 de euromai mult pe lună şi avansul minim urcă la 25%.

Alături de CEC, şi BRD sau Millennium au venit cu alternative la"Prima casă" cu avans de numai 10%, în timp ce Raiffeisen sauBancpost vând credite imobiliare cu avans de 15%. Condiţiile decreditare dau astfel semnale că se relaxează din nou, după ce înanii trecuţi băncile cereau clienţilor să vină de acasă cu sumecare ajungeau la 30-35% din preţul de achiziţie al locuinţei.


"Prima casă" 4 ar fi trebuit să înceapă la sfâr­şitul luniiaprilie, după cum anunţa premierul Emil Boc cu două luni în urmă,dar startul a fost amânat deoarece băncile au fost nevoite săobţină avizul BNR pentru a modifica normele de creditare, problemafiind nivelul redus al avansului în condiţiile în care statul numai garantează integral împrumuturile.

"Am avut liste de aşteptare şi înainte de lansarea celei de-apatra etape a programului, dar nu ca la ediţiile precedente. Maimulte bănci au lansat produse intermediare cu avans de 10-15% şijumătate din clienţii care aşteptau "Prima casă" 4

s-au orientat către un astfel de credit", a precizat LiviuAndrei.

Nu mai puţin de 11 bănci, care cumu­lează peste 80% dingaranţiile de 1,7 miliarde euro acordate în etapele precedente,şi-au anunţat intenţia de a utiliza plafoanele epuizate până acumpentru a vinde credite garantate doar pe jumătate de stat, potrivitFondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia caregestionează garanţiile acordate de stat prin "Prima casă". Pânăacum doar BCR, CEC şi Alpha Bank au anunţat că primesc dosare"Prima casă".

Printre băncile care au anunţat însă oficial că vor participa încontinuare la program se numără şi BRD, Banca Transilvania,Bancpost şi Millennium, ale căror plafoane cumulate depăşesc 450 demilioane de euro.

Cel mai mare plafon de garanţii, de circa 600 de milioane deeuro, este deţinut de BCR, iar reprezentanţii instituţiei estimeazăcă această sumă le va ajunge să dea credite timp de doi ani.


CEC vinde de astăzi credite "Prima casă"

CEC Bank, singura bancă de top controlată de stat, începe demarţi, 14 iunie, să vândă credite ipotecare garantate de stat încadrul ediţiei a patra din programul "Prima casă", la o marjă de1,9% peste indicatorul pieţei monetare Robor la trei luni. Astfel,dobânda ajunge la 7,3% pe an. Banca vinde şi credite în euro, la omarjă de patru puncte procentuale peste indicatorul Euribor la treiluni, dobânda ajungând la 5,469% pe an. CEC încearcă să atragăclienţii cu o perioadă de graţie de până la 180-de zile şi o vârstămaximă până la care creditul trebuie rambursat integral de 80 deani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO