• Leu / EUR4.7142
  • Leu / GBP5.3592
  • Leu / USD4.1491
Bănci și Asigurări

"Prima casă" 4 se amână: Guvernul nu a publicat contractul-cadru

"Prima casă" 4 se amână: Guvernul nu a publicat contractul-cadru

Autor: Liviu Chiru

10 mai 2011 2691

Programul "Prima casă" este oficial blocat. Băncile au epuizat plafonul de 200 mil. euro alocat la începutul anului, iar etapa a patra nu poate începe întrucât protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

În plus, pentru "Prima Casă 4", bancherii trebuie să obţină şi avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, întrucât practicarea unui avans de numai 5%, aşa cum cere Guvernul, în paralel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezintă o abatere de la prevederile uzuale.

"Modificările legislative ale programului guvernamental "Prima casă" 4 au fost adoptate şi, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP şi MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de către Fond cu băncile participante. Plafonul alocat iniţial pentru 2011 a fost epuizat", au explicat pentru ZF reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Nu există nici indicii privind momentul la care Protocolul ar putea fi publicat.

La începutul lunii aprilie premierul Emil Boc anunţa că ediţia a patra ar urma să debuteze imediat după Paşte, însă nici acum nu există o perspectivă clară privind momentul la care băncile vor începe să vândă din nou credite ipotecare garantate de stat.

Până la acest moment doar Banca Transilvania şi CEC Bank au transmis formal către Fond intenţia de a participa la "Prima casă" 4. Pe lista neoficială s-au înscris însă şi BCR şi BRD, băncile cu cele mai mari volume de credite vândute în ediţiile precedente ale programului, precum şi Alpha Bank, Bancpost şi Millennium Bank.

Bancherii aşteaptă clarificări de la BNR pentru normele noi de creditare

"În prezent suntem în proces de actualizare a normelor interne, urmând semnarea noii convenţii cu FNCGIMM, după publicarea modelului-cadru", spun reprezentanţii CEC Bank. În ediţia a patra băncile ar urma să reducă la jumătate garanţia statului pentru creditele acordate până acum, iar plafonul eliberat va putea fi utilizat pentru vânzarea de noi împrumuturi, garantate tot în proporţie de 50% de către stat. Aceasta înseamnă că o bancă participantă va putea să dubleze volumul creditelor, în limita aceluiaşi plafon de garanţii.

Băncile au însă nevoie să aibă permisiunea BNR pentru a da credite cu avans de 10% în condiţii standard, astfel încât să poată coborî la 5% avansul pentru creditele garantate pe jumătate de stat. Majoritatea băncilor au însă trecut în normele proprii un prag de 15% pentru avansul solicitat clienţilor. În ediţiile anterioare BNR agrease un avans de 5%, dar doar pentru că riscul era suportat integral de stat, sănătatea financiară a băncii nefiind afectată, chiar dacă clientul intra în încetare de plăţi.

BCR, banca cu cel mai mare volum de credite acordate în cadrul programului, peste 550 mil. euro - şi deci cel mai mare potenţial prin redistribuirea plafonului deja utilizat - nu a trimis încă normele noi spre aprobare la BNR.

Ceva mai avansaţi sunt francezii de la BRD (cu credite date de 350 mil. euro), care sunt deja în discuţii cu BNR pentru aprobarea modificărilor la normele de creditare.

"Aşa cum am participat la prima etapă şi în celelalte programe «Prima casă», suntem interesaţi şi de această nouă etapă a programului. Mai sunt unele detalii tehnice care trebuie analizate, inclusiv cu BNR, discuţiile fiind deja demarate. Suntem optimişti în ceea ce priveşte participarea la următoarea fază a programului", spune Roxana Cosmescu, directorul executiv al polului comercial al reţelei BRD.

Şi Millennium Bank se află într-o situaţie similară, deşi banca a obţinut recent şi avizul BNR pentru a merge cu un avans de 10% la creditele standard.

"Millennium Bank aşteap­tă definitivarea şi semnarea protocolului cu FNGCIMM referitor la «Prima casă» 4, precum şi opinia BNR cu privire la avansul minim de 5%", spun reprezentanţii băncii.

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7142
Diferență: 0,1296
Ieri: 4.7081
Azi: 4.1491
Diferență: 0,2755
Ieri: 4.1377
Azi: 5.3592
Diferență: 0,7387
Ieri: 5.3199
Azi: 4.1621
Diferență: 0,2891
Ieri: 4.1501