Bănci și Asigurări

"Prima casă" 4 se amână: Guvernul nu a publicat contractul-cadru

"Prima casă" 4 se amână: Guvernul nu a publicat contractul-cadru

„Prima casă“ a fost motorul vânzărilor de credite de retail: din 50.000 de ipotecare vândute în ultimii doi ani, 40.000 au fost date cu garanţia statului

Autor: Liviu Chiru

10.05.2011, 23:54 2707

Programul "Primacasă" este oficial blocat. Băncile au epuizat plafonulde 200 mil. euro alocat la începutul anului, iar etapa a patra nupoate începe întrucât protocolul de colaborare cu Fondul deGarantare a Creditelor pentru IMM nu a fost publicat în MonitorulOficial.

În plus, pentru "PrimaCasă 4", bancherii trebuie să obţină şi avizul BNRpentru modificarea normelor interne de creditare, întrucâtpracticarea unui avans de numai 5%, aşa cum cere Guvernul, înparalel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezintăo abatere de la prevederile uzuale.

"Modificările legislative ale programului guvernamental"Prima casă" 4 au fost adoptate şi, după publicarea înMonitorul Oficial a Ordinului comun al MFP şi MECMA, Protocolul deColaborare va putea fi semnat de către Fond cu băncileparticipante. Plafonul alocat iniţial pentru 2011 a fost epuizat",au explicat pentru ZF reprezentanţii Fondului de Garantare aCreditelor pentru IMM. Nu există nici indicii privind momentul lacare Protocolul ar putea fi publicat.

La începutul lunii aprilie premierul Emil Boc anunţa că ediţia apatra ar urma să debuteze imediat după Paşte, însă nici acum nuexistă o perspectivă clară privind momentul la care băncile vorîncepe să vândă din nou credite ipotecare garantate de stat.

Până la acest moment doar Banca Transilvania şi CEC Bank autransmis formal către Fond intenţia de a participa la"Prima casă" 4. Pe lista neoficială s-au înscris însăşi BCR şi BRD, băncile cu cele mai mari volume de credite vânduteîn ediţiile precedente ale programului, precum şi Alpha Bank,Bancpost şi Millennium Bank.

Bancherii aşteaptă clarificări de la BNR pentru normelenoi de creditare

"În prezent suntem în proces de actualizare a normelor interne,urmând semnarea noii convenţii cu FNCGIMM, după publicareamodelului-cadru", spun reprezentanţii CEC Bank. În ediţia a patrabăncile ar urma să reducă la jumătate garanţia statului pentrucreditele acordate până acum, iar plafonul eliberat va putea fiutilizat pentru vânzarea de noi împrumuturi, garantate tot înproporţie de 50% de către stat. Aceasta înseamnă că o bancăparticipantă va putea să dubleze volumul creditelor, în limitaaceluiaşi plafon de garanţii.

Băncile au însă nevoie să aibă permisiunea BNR pentru a dacredite cu avans de 10% în condiţii standard, astfel încât să poatăcoborî la 5% avansul pentru creditele garantate pe jumătate destat. Majoritatea băncilor au însă trecut în normele proprii unprag de 15% pentru avansul solicitat clienţilor. În ediţiileanterioare BNR agrease un avans de 5%, dar doar pentru că risculera suportat integral de stat, sănătatea financiară a bănciinefiind afectată, chiar dacă clientul intra în încetare deplăţi.

BCR, banca cu cel mai mare volum de credite acordate în cadrulprogramului, peste 550 mil. euro - şi deci cel mai mare potenţialprin redistribuirea plafonului deja utilizat - nu a trimis încănormele noi spre aprobare la BNR.

Ceva mai avansaţi sunt francezii de la BRD (cu credite date de350 mil. euro), care sunt deja în discuţii cu BNR pentru aprobareamodificărilor la normele de creditare.

"Aşa cum am participat la prima etapă şi în celelalte programe«Prima casă», suntem interesaţi şi de această nouă etapă aprogramului. Mai sunt unele detalii tehnice care trebuie analizate,inclusiv cu BNR, discuţiile fiind deja demarate. Suntem optimiştiîn ceea ce priveşte participarea la următoarea fază a programului",spune Roxana Cosmescu, directorul executiv al polului comercial alreţelei BRD.

Şi Millennium Bank se află într-o situaţie similară, deşi bancaa obţinut recent şi avizul BNR pentru a merge cu un avans de 10% lacreditele standard.

"Millennium Bank aşteap­tă definitivarea şi semnareaprotocolului cu FNGCIMM referitor la «Prima casă» 4, precum şi opinia BNR cu privire laavansul minim de 5%", spun reprezentanţii băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO