Bănci și Asigurări

Prima Casă va fi complet schimbat: limite de venit, prag de 70.000 de euro

Prima Casă va fi complet schimbat: limite de venit, prag...

Autor: Claudia Medrega, Roxana Rosu

26.08.2019, 00:00 1384
Ministerul Finanţelor a propus printr-un proiect de lege modificarea Programului „Prima casă“ şi rede­numirea acestuia „O familie, o casă“, printre schimbări regăsindu-se şi introducerea unui prag de venit pentru beneficiari, de maxim 4.500 lei la familiile fără copil şi 7.000 lei la cele cu copii, precum şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi cumpărată, de 70.000 euro.

Totodată, ministerul propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil, precum şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii. Astfel, pentru familiile cu un singur copil rata dobânzii creditului garantat se va reduce cu 0,5 puncte procentuale pe  toată durata programului. Iar în cazul familiilor cu doi sau mai mulţi copii, rata dobânzii creditului garantat va fi redusă cu 1 punct procentual. Acordarea subvenţiilor se verifică anual şi este condiţionată de încadrarea în veniturile nete lunare menţionate anterior. În privinţa costurilor de subvenţie a dobânzii, Ministerul Finanţelor a făcut o simulare a impactului pe buget luând în calcul o valoare maximă a creditului de 332.500 lei (95% din 350.000 lei), cu rata dobânzii variabile (IRCC plus 2%), cu o subvenţie a dobânzii de 1% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO