Bănci și Asigurări

Prima consolidare la greci: Piraeus preia ATEbank

Prima consolidare la greci: Piraeus preia ATEbank

Autor: Razvan Voican

30.07.2012, 00:06 1142

Grupul elen Piraeus Bank, susţinut de stat cu o injecţie de capital de 4,7 mld. euro, a decis să preia partea sănătoasă a băncii agricole a Greciei ATEbank, controlată de guvernul de la Atena, ambele bănci fiind prezente în România.

Tranzacţia nu are o componentă financiară, fiind prac­­tic o soluţie de salvare a ATE prin care Piraeus preia creditele bune, portofoliul de titluri, depozitele, dar şi întreg personalul. Situaţia din România încă nu este clară, ATEbank fiind oficial la vânzare de la începutul anului. Banca este una dintre cele mai mici de pe piaţă, cu o cotă după active sub 0,5% şi cu 35 de unităţi. Piraeus România este însă a unsprezecea bancă de pe piaţă, cu o cotă de 2,3%.

Preluarea ATE de către Piraeus este prima mişcare de consolidare din sistemul bancar elen şi implicit din România, după eşecul fuziunii Alpha-Eurobank. Toate marile bănci elene riscă să fie naţionalizate după ce statul va încheia la toamnă procesul de recapitalizare.

Citiţi materialul integral pewww.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO