Bănci și Asigurări

Prima licitaţie cu certificate de trezorerie din 2016: statul împrumută 800 mil. lei pe un an la un cost minim istoric

Prima licitaţie cu certificate de trezorerie din 2016:...

Autor: Liviu Popescu

19.01.2016, 00:00 343

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 800 milioane de lei (echivalentul a 176 mil. euro) de la bănci în prima licitaţie cu certificate de trezorerie din acest an. Statul s-a împrumutat pe 12 luni la un cost minim istoric de 0,82% pe an. Băncile au depus oferte de aproape 2,1 mld. lei (460 mil. euro) însă în final Trezoreria a ales să împrumute doar suma planificată în prospect.

“Surplusul amplu de lichiditate a împins randamentele instrumentelor cu scadenţe scurte la minime istorice, ceea ce ar trebui să sprijine asemenea licitaţii. Vineri, pe piaţa secundară s-au înregistrat noi evoluţii negative, în pofida faptului că datele slabe din SUA au temperat şi mai mult aşteptările pentru o creştere a ratelor Fed în martie”, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

De la începutul acestui an şi până în prezent, Finanţele au împrumut 1,9 mld. lei prin patru licitaţii cu obligaţiuni de stat şi una cu discount. Pentru luna ianuarie, statul şi-a programat împrumuturi de 4,6 mld. lei (echivalentul a un miliard de euro), din care 360 mil. lei în cadrul lictaţiilor suplimentare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO