Bănci și Asigurări

Prima licitaţie de titluri de stat pe termen lung din februarie: Ministerul Finanţelor se împrumută mai mult decât intenţiona

Prima licitaţie de titluri de stat pe termen lung din...

Autor: Liviu Popescu

09.02.2016, 00:00 172

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 419 milioane de lei (94 mil. euro) într-o emisiune de obligaţiuni de stat cu dobândă cu scadenţa în aprilie 2027, fiind prima licitaţia pe scadenţă lungă după scăderea puternică de randamente de la finele lunii ianuarie. Suma prevăzută în prospect era de 400 mil. lei, în timp ce băncile au depus oferte de 911 mil. lei.

Astfel, Finanţele au împrumutat mai mult decât intenţionau, fiind pentru a patra oară în acest an când statul ia mai mult decât intenţionează. Statul s-a împrumutat la un cost de 5,8%, asemănător cu licitaţia de la finele lunii ianuarie.

„Licitaţia este un test important al apetitului investitorilor străini având în vedere că este prima pentru scadenţele lungi după scăderea puternică de randamente începută la sfârşitul lunii ianuarie. Totodată, este de două ori mai mare decât precedenta licitaţie (dificil de acoperit doar de investitorii locali), de unde şi aşteptările noastre mai conservatoare”, scriu analiştii de la ING într-un raport.

Trezoreria intenţionează să împrumute în luna februarie 5,5 mld. lei şi 500 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO