Bănci și Asigurări

Prima reacţie a unui bancher faţă de decizia BNR. Ömer Tetik, CEO al Băncii Transilvania: Procentele privind gradul maxim de îndatorare sunt conform aşteptărilor, dar şi în linie cu dezvoltarea economică şi cu volatilitatea de pe pieţele globale

Prima reacţie a unui bancher faţă de decizia BNR....

Autor: Claudia Medrega

18.10.2018, 18:13 1971

Decizia BNR privind gradul de îndatorare şi calculul acestui indicator contribuie la simplificarea procesului de creditare şi face calculul gradului de îndatorare pe înţelesul tuturor, spune Ömer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

“Având în vedere creşterea accelerată a cererii de împrumuturi vom trata acest aspect cu responsabilitate, pentru a nu apărea riscuri după 10 ani de la criza economică”.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să impună pentru creditele populaţiei în lei un grad ma­xim de îndatorare de 40% din venitul net, în timp ce pen­tru creditele în valută pragul va fi de 20%, atât pentru îm­prumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Referindu-se la procentele privind gradul maxim de îndatorare, şeful Băncii Transilvania spune că sunt conform aşteptărilor, dar şi în linie cu dezvoltarea economică şi cu volatilitatea de pe pieţele globale.

“Desigur, pe termen scurt, adică până la finalul anului, vedem cerere mare pe partea creditare, dar nu ne aşteptăm la un impact major în ritmul normal de creditare, corespunzător activităţii economice”, mai spune Tetik.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO