Bănci și Asigurări

Prima tranzactie din pensii: BCR cumpara Omniasig

25.09.2008, 20:30 59

Grupul BCR a cumparat Omniasig Pensii, al zecelea jucator din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), in cadrul primei tranzactii din acest domeniu.

Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat ieri, BCR urmand sa preia actiunile detinute de TBIH Financial Services si compania de asigurari Omniasig, adica 100% din compania de pensii.
In urma acestei achizitii, BCR Pensii si Omniasig Pensii vor fuziona, ultima fiind societatea care urmeaza sa fie absorbita. Noul fond va avea peste 202.000 de clienti si va ocupa locul sapte in piata. BCR Pensii are in prezent circa 136.000 de clienti, iar Omniasig Pensii peste 66.000.
"Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Clientii fondului de pensii administrat privat Omniforte vor fi informati asupra fiecarei actiuni ce va fi intreprinsa, in conformitate cu prevederile legale", au declarat cele doua parti.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. In prezent, Omniasig Pensii administreaza peste 1,6 milioane de euro, bani incasati de la clienti sub forma de contributii. Activele BCR Pensii se ridica la 4,4 milioane de euro.
Aceasta nu este prima tranzactie dintre BCR si grupul austriac Vienna Insurance, care detine Omniasig si TBIH.
Recent, grupul Erste, proprietarul BCR, si-a vandut divizia de asigurari catre Vienna Insurance, liderul pietei locale la nivel de grup. Pe piata romaneasca s-au vandut companiile BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, valoarea tranzactiei fiind de 244 de milioane de euro.
In urma acestei achizitii, Vienna Insurance detine o treime din piata locala a asigurarilor, avand in portofoliu companii ca Omniasig, Omniasig Life, Asirom si divizia de asigurari a BCR.
BCR Asigurari de Viata, al treilea jucator de pe piata de profil, administreaza un fond de pensii facultative (pilonul III), BCR Prudent, care urmeaza sa fie transferat inapoi catre Erste.
Initial, actionarii aveau programata o adunare generala in august, dar luarea unei decizii a fost amanata. Fondul de pensii facultative administrat de BCR Asigurari de Viata este primul din piata dupa valoarea activelor (16,1 milioane de lei la sfarsitul lunii august) si al doilea dupa numarul de clienti (28.215).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO