Bănci și Asigurări

Primele bancomate Raiffeisen "descopera" leii noi

06.02.2006, 19:18 24

La sapte luni de la lansarea in circulatie a leului nou, Raiffeisen Bank a adaptat primele sale 19 bancomate din Bucuresti pentru emiterea de cupiuri noi.

Banca opereaza o retea de peste 780 de ATM-uri, iar urmatoarele etape cuprind convertirea a cate 100 de bancomate lunar.

Aceasta ar insemna ca Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata, va incheia procesul de trecere a ATM-urilor pe noua moneda pana la sfarsitul lunii septembrie 2006. BRD, al doilea mare jucator din sistem, are planificata adaptarea intregii sale retele pana la 30 iunie.

Bancile au incercat sa amane cat mai mult posibil costurile modificarii ATM-urilor, mai ales ca s-au temut ca nu le vor putea alimenta constant cu moneda noua, avand in vedere programul BNR de alimentare lenta a pietei cu lei noi.

Tocmai din cauza sincopelor de alimentare au aparut situatii in care bancomate adaptate initial pentru cupiuri noi au fost trecute ulterior din nou pe moneda veche. Un exemplu este BCR, care modificase chiar de la lansarea leilor noi nu mai putin de 200 de ATM-uri, pentru ca la sfarsitul lui 2005 sa mai fi ramas doar cu cateva zeci adaptate pentru moneda noua.

Prudenta a caracterizat si alte banci importante pe zona de retail, precum Bancpost si Banca Tiriac, care au adaptat numai cate 20-25 de bancomate.

"Raiffeisen Bank a asteptat momentul optim pentru inceperea procesului de convertire a bancomatelor sale la leul nou si cred ca a fost un lucru intelept, in avantajul clientilor nostri. Avem sute de ATM-uri si am fi riscat sa nu avem moneda noua suficienta pentru a le alimenta?", spune Iulian Dascalescu, manager tranzactii numerar la Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank are in prezent peste 1 mil. carduri de debit active si peste 100.000 de carduri de credit. Banca isi atentioneaza clientii ca pe durata procesului de conversie a ATM-urilor pot aparea scurte perioade de nefunctionare a bancomatelor, posesorii de carduri avand posibilitatea de a retrage numerar prin POS, de la casieriile bancii, fara formalitati sau costuri suplimentare.

In conformitate cu Legea denominarii, pana la 1 ianuarie 2007 vor circula in paralel atat leii noi cat si leii vechi, dar si dupa aceasta data leii vechi vor putea fi preschimbati pe termen nelimitat la sucursalele BNR si, posibil, ale unor banci comerciale ce urmeaza a fi agreate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO