Bănci și Asigurări

Primele brute subscrise de grupul austriac VIG în România au crescut cu 3,7% în primele nouă luni din 2020, până la 354 mil. euro

Primele brute subscrise de grupul austriac VIG în...

Autor: Cristina Bellu

26.11.2020, 09:48 114

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), prezent pe piaţa locală de asigurări prin intermediul Omanisig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, a înregistrat în România un volum al primelor brute subscrise de 354,8 mil. de euro în primele nouă luni din 2020, în creştere cu 3,7%, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul înainte de impozitare s-a majorat de peste patru ori, până la 13,5 mil. euro, potrivit datelor din raportul financiar pe nouă luni prezentat joi de companie.

În acelaşi timp, rata netă combinată a daunei s-a îmbunătăţit de la 103,4% în perioda ianuarie-septembrie 2019 la 99,1% în primele nouă luni din 2020, minus 4,2 puncte procentuale.

La nivelul grupului, volumul total al pri­melor brute subscrise a ajuns la aproape 7,98 mld. euro în perioada raportată, în creştere cu 1,7% comparativ cu perioada similară din 2019.

“Grupul a raportat o creştere constantă a primelor, în pofida impactului semnificativ al pandemiei de Covid-19. Astfel, cu excepţia asigurărilor de viaţă, unde veniturile din prime au scăzut uşor cu aproximativ 1%, toate liniile de business au raportat creşteri în primele trei trimestre ale acestui an, în special segmentul alte asigurări de bunuri plus 5,3%. Creşterea veniturilor din prime a fost determinată în principal de pieţele din Austria şi Polonia. Pieţele din Turcia /Georgia, România şi Ungaria au raportat, de asemenea, creşteri peste medie ale veniturilor din prime”, se menţionează în raportul VIG.

Pandemia de Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra rezultatului financiar, care a scazut cu 18%, la 513 milioane de euro. În plus, deprecierea fondului comercial in valoare de 118 milioane de euro din prima jumatate a anului 2020 a avut un impact asupra profitului inainte de impozitare. 

„Rezultatele Vienna Insurance Group indica o performanta solida in pofida situatiei dificile cauzata de pandemia de Covid-19. Din punct de vedere operational, consideram ca suntem in continuare capabili sa gestionam impactul pandemiei asupra grupului. Modelul nostru de business, cu o larga diversitate in ceea ce priveste tarile, brandurile, canalele de distributie si produsele, si-a dovedit eficacitatea si in perioadele dificile. Acest lucru ne permite sa valorificam in continuare oportunitatile si sa ne punem in aplicare obiectivele de crestere pe termen lung”, spune Elisabeth Stadler, Directorul General al Vienna Insurance Group. 

Rata combinată la nivelul grupului este de 96,1%, valoare usor mai mica decat cea din anul precedent (96,4%). Acest lucru s-a datorat partial imbunatatirii ratei daunei ca urmare a pandemiei.

Prognozele economice actuale revizuite pentru regiune estimează o recesiune în al patrulea trimestru al anului 2020, revenirea economiei urmând a fi mai slabă decât se estimase în urmă cu doar câteva săptămâni. „Ţinând cont de cele mai recente evoluţii şi de nivelul de volatilitate dificil de prevăzut de pe pieţele de capital, ne aşteptăm ca profitul înainte de impozitare pentru întregul an să se situeze în intervalul cuprins între 300 şi 350 de milioane de euro”, a mai spus Elisabeth Stadler.

Pe 25 noiembrie 2020, agenţia internaţională de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat ratingul A+ cu perspectivă stabilă al Vienna Insurance Group. Agenţia consideră în continuare că profilul de risc comercial al VIG este solid.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO