Băncile aveau la sfârşitul lunii trecute credite acordate populaţiei şi companiilor de aproape 214 miliarde de lei (circa 48,5 mld. euro), cu 3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Ritmul de scădere s-a dimininuat faţă de luna septembrie, când fusese consemnat un declin al stocului de credite de aproape 5%.
Scăderea în termeni nominali a creditării pe parcursul ultimului an este de circa 7 miliarde de lei. Totuşi, faţă de luna anterioară a fost înregistrată o creştere a stocului de credite cu aproape 800 milioane de lei. Creşterea din octombrie a venit pe fondul accelerării vânzării de credite în lei şi temperării ritmului de scădere a creditării în valută.
Analiştii şi-au modificat în aceste condiţii prognozele. „Am majorat previziunile pentru dinamica creditului privat pe termen mediu prin încorporarea datelor din octombrie. Ne aşteptăm la creşterea creditului cu 1,1% în 2015 şi 2,8% în 2016, după declinul previzionat la 1,9% în acest an“, potrivit unui studiu al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.
Creditarea rămâne în teritoriul negativ în termeni anualizaţi deşi bancherii spun că au resurse suficiente pentru a acorda credite, având în vedere că depozitele s-au majorat cu 11 mld. lei în ultimul an. Problema, spun bancherii, este lipsa cererii solvabile de credite.
Totodată, stocul de credite este afectat de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante derulat de bancheri în prezent. Băncile au neperformante de circa 9 mld. euro, iar BNR le forţează să-şi cureţe portofoliile prin scoaterea în afara bilanţurilor sau vânzarea către recuperatorii de creanţe.