Bănci și Asigurări

Primele semnale bune pentru creditare: portofoliile băncilor au crescut cu 800 mil. lei în octombrie

Primele semnale bune pentru creditare: portofoliile...

Autor: Ciprian Botea

26.11.2014, 00:08 619

Băncile aveau la sfârşitul lunii tre­cute credite acordate popu­laţiei şi companiilor de aproape  214 mi­li­arde de lei (circa 48,5 mld. euro), cu 3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Rit­mul de scădere s-a dimini­nuat faţă de luna septem­brie, când fusese consemnat un declin al sto­cului de credite de aproape 5%.

Scăderea în termeni nominali a creditării pe parcursul ultimului an este de circa 7 mi­liarde de lei. Totuşi, faţă de luna anterioară a fost înregistrată o creştere a stocului de credite cu aproape 800 milioane de lei. Creş­terea din octombrie a venit pe fondul accele­rării vânzării de credite în lei şi temperării ritmului de scădere a creditării în valută.

Analiştii şi-au modificat în aceste condiţii prognozele. „Am majorat previziunile pentru dinamica creditului privat pe termen mediu prin încorporarea datelor din octombrie. Ne aşteptăm la creşterea creditului cu 1,1% în 2015 şi 2,8% în 2016, după declinul previzionat la 1,9% în acest an“, potrivit unui studiu al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior econo­mist al băncii.

Creditarea rămâne în teritoriul negativ în termeni anualizaţi deşi bancherii spun că au resurse suficiente pen­tru a acorda cre­dite, având în vedere că depozitele s-au majo­rat cu 11 mld. lei în ultimul an. Proble­ma, spun ban­cherii, este lipsa cererii solvabile de credite.

Totodată, stocul de credite este afectat de procesul de cură­ţare a bilanţurilor de credite neperformante derulat de bancheri în prezent. Băncile au ne­­performante de circa 9 mld. euro, iar BNR le forţează să-şi cu­reţe portofoliile prin scoaterea în afara bilanţu­rilor sau vân­zarea către recuperatorii de creanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO