Bănci și Asigurări

Primul avertisment. UniCredit: Creşterea economică din România ar putea încetini la anul la 3,1%

Primul avertisment. UniCredit: Creşterea economică din...
07.07.2016, 13:25 1064

Creşterea economică a României va accelera în acest an la 4,1%, dar ar putea încetini anul viitor la 3,1%, printre cauze fiind dependenţa de importuri şi încetinirea exporturilor din cauza Brexit, sunt de părere analiştii Unicredit Bank.

Eliminand impactul agriculturii, cresterea economica va incetini de la 3,6% in acest an la 3,1% in 2017, dupa punctul maxim atins in 2015 la 4,2%.

”Motivele acestei încetiniri sunt: dependenţa de importuri pentru a acoperi cererea suplimentară a consumatorilor, încetinirea exporturilor din cauza Brexit, un impuls fiscal negativ şi evoluţia neuniformă a diferitelor sectoare economice”, se arată în raportul trimestrial al Unicredit Bank.

De asemenea, analiştii anticipează că, deşi deficitul bugetar va fi sub 3% din PIB în 2016, acesta poate depăşi acest prag în 2017. Ca atare, investiţiile publice şi cofinanţarea fondurilor UE ar putea avea de suferit anul viitor, după ce au crescut în 2016. ”Riscul majorării taxelor va fi semnificativ anul viitor deoarece există pericolul ca veniturile colectate sa fie sub actualele aşteptări optimiste pe măsura ce riscurilor externe generează o încetinire a economiei”

Creşterea economică va fi stimulată de consumul privat în 2016 şi 2017. Creşterea reală a salariilor a accelerat la peste 16% an-la-an în aprilie, după a şaptea creştere a salariului minim în mai puţin de patru ani. Aceste creşteri au temperat ritmul de scădere al şomajului şi au dus la evoluţii slabe în ramurile industriei prelucrătoare cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi încălţămintea şi îmbrăcămintea, pentru care salariile reprezintă o proporţie mare a costurilor. ”De asemenea, exporturile şi producţia industrială din România ar putea avea o performanţă mai slabă decât cele din celelalte ţări din Europa Centrală în 2016 din cauza: deficitului de forţă de muncă din oraşele mari şi din Transilvania, lipsei de investiţii semnificative care a dus la o productivitate stagnantă şi a unui leu supraevaluat în comparaţie cu celelalte monede din regiune”.

Analiştii Unicredit Bank apreciază că avansul rapid al consumului contrastează cu dinamica lentă a exporturilor şi poate duce la o creştere a deficitului de cont curent în 2016 şi 2017. Deficitul din comerţul cu bunuri va creşte într-un ritm accelerat în 2016, iar această tendinţă ar putea fi accentuată de votul pentru Brexit.

În acelaşi timp, surplusul comercial pentru servicii, care s-a majorat în trecut în acelaşi ritm cu deficitul din comerţul cu bunuri, este afectat de venituri mai mici pentru transportatori din cauza restricţiilor comerciale din UE. De asemenea, companiile ar putea decide să repatrieze o porţiune mai mare din profit în cazul în care se tem de riscul unor taxe mai mari şi /sau deprecierea monedei.

De asemenea, inflaţia va încheia probabil anul curent aproape de zero şi va rămâne sub nivelul ţintit de 2,5% pe parcursul anului 2017, chiar şi pe măsură ce efectele TVA vor fi excluse din baza de calcul. Prognoza presupune o volatilitate redusă a preţului petrolului şi inflaţie importată scăzută până la sfârşitul anului 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO