Bănci și Asigurări

Primul oraş din România care îşi face monedă: Sibiul va lansa Sibcoin, care are ca scop încurajarea schimburilor locale

Primul oraş din România care îşi face monedă: Sibiul...

Autor: Laura Buciu, Mediafax

10.11.2018, 18:41 2370

Sibiul va lansa prima monedă locală din România, care a fost denumită „Sibcoin”, aceasta urmând să fie folosită pe parcursul anului 2019, când judeţul va avea titlul de „Regiune Gastronomică Europeană”. Moneda va fi una complementară, care nu o înlocuieşte pe cea naţională.

Moneda „Sibcoin” va fi lansată în data de 21 noiembrie, la Bucureşti în cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România şi persoane din industria HoReCa.

Sibiul va deveni,, astfel, prima regiune din Romania care va pune în circulaţie o monedă locală.

Potrivit reprezentanţilor Consorţiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, această monedă „circulă într-o zonă geografică limitată şi poate fi folosită doar în cadrul unei reţele locale/regionale de organizaţii”.

„(Moneda locală – n.r.) nu înlocuieşte moneda naţională, nu se află în competiţie cu aceasta şi nu este tranzacţionată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară”, au decarat reprezentanţii Consorţiului.

Sibcoinul va avea drept scop încurajarea schimburilor locale şi construcţia de reţele locale/regionale de producţie si comerţ şi nci nu va pune în vreun fel în discuţie folosirea monedei naţionale oficiale, emisă de Banca Naţională.

În lume există aproximativ 300 de monede locale sau regionale complementare, cum va fi şi moneda locală a Sibiului, în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda sau Grecia.

Judeţul Sibiu a primit, în luna ianuarie 2017, titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul în 2019, pe care îl va împărţi cu Regiunea Egeea de Sud, din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO