Bănci și Asigurări

Printr-o tranzacţie în Bulgaria, un grup financiar leton preia TBI Bank. Grupul este condus din mai de fostul CEO al Bancpost

Printr-o tranzacţie în Bulgaria, un grup financiar...

Autor: Claudia Medrega

03.06.2016, 00:05 909
Grupul financiar 4Finance Holding, cu sediul la Riga, în Letonia, condus de fostul CEO al Bancpost George Georgakopoulos, va prelua banca bulgărească TBI Bank EAD, care are o sucursală în România, urmând să plătească aproximativ 75 mil. euro pentru această achiziţie.

ZF a scris despre această tranzacţie în toamna anului 2015, dar atunci TBI România a transmis că nu confirmă informaţia.

Grupul a primit aprobarea preliminară de la banca centrală din Bulgaria pentru această achiziţie, iar tranzacţia ar putea să se finalizeze în iulie 2016. 4finance urmează să preia 100% din acţiunile TBIF Financial Services, de la compania-mamă - fondul de investiţii Kardan NV, înregistrat în Olanda, potrivit informaţiilor transmise de grupul leton.

TBI funcţionează în România ca o sucursală a grupului cu acelaşi nume de la Sofia şi are operaţiuni şi în zona serviciilor financiare, credite de consum şi carduri de credit. În România TBI Bank s-a poziţionat în zona de retail şi IMM, spre deosebire de piaţa-mamă Bulgaria, unde a atacat şi segmentul corporate.

Piaţa bancară s-a dovedit a fi dificilă pentru grupul israelian Kardan, care controlează operaţiunile TBI Bank, având în vedere că israelienii tatonează o ieşire după aproximativ trei ani de prezenţă locală. TBI Bank şi-a început operaţiunile în România în octombrie 2012 şi nu a reuşit să obţină o cotă semnificativă de piaţă, ocupând ultimele locuri în clasamentul bancar, cu active de numai 400 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO