Bănci și Asigurări

Printre cele mai mari retrageri din regiune. Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 5,6 miliarde dolari în ultimul an

Printre cele mai mari retrageri din regiune. Băncile...

Autor: Liviu Popescu

19.11.2015, 00:08 1963

Dan Pascariu, UniCredit: Atragerea de finanţări din interiorul României este suficientă pentru a face faţă actualelor necesităţi.

Băncile străine şi-au redus expunerea pe economia românească cu 5,6 mi­liarde de dolari în ultimul an, respectiv printre cele mai mari retrageri din ţările din Europa de Est.

În acest moment, expunerea băn­cilor străine pe economia românească este de 33,3 miliarde de dolari (echivalentul a 137 mld. lei) respectiv 19% din Produsul Intern Brut al României, ceea ce înseamnă practic că băncile româneşti nu mai apelează la finanţare externă şi au resurse financiare suficiente pentru a se susţine singure.

„Reducerea expunerii băncilor străine pe România trebuie privită ca parte a procesului de însănătoşire şi consolidare a sectorului bancar intern. Faptul că se deblochează fluxurile financiare este o nouă dovadă a faptului că am ieşit din criză. Această reducere a expunerii băncilor străine reflectă ameliorarea structurii de finanţare a economiei interne, reducerea de­pendenţei acesteia de capitalul străin şi creşterea importanţei capitalului autohton“, a explicat Andrei Ră­dulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Reducerea expunerii a fost mai mare chiar şi decât cea înregistrată în Ucraina, ţară măcinată în ultimul an de conflicte interne şi care a înregistrat o scădere abruptă a economiei.

Retragerile din Ucraina au în­sumat 5,2 miliarde de dolari în pe­ri­oada iunie 2014 - iunie 2015, potrivit informaţiilor celui mai recent raport publicat de Iniţiativa de la Viena 2, care au ca monedă de referinţă dolarul american.

„Atragerea de finanţări din in­teriorul României este suficientă pentru a face faţă actualelor ne­cesităţi. Dacă la un moment dat va fi nevoie de mai mulţi bani, pentru că este posibil ca activitatea de creditare să crească şi nu mai au de unde să finanţeze din interior, sigur că o să apeleze şi la băncile din exterior“, a explicat Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit Bank.

Băncile străine au retras din Ro­mânia în primul semestru 2,3 miliarde de dolari, fiind depăşite doar de Bulgaria, cu retrageri de 2,7 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO