Bănci și Asigurări

Producţia industrială creşte marginal cu un plus de doar 0,8% la patru luni

Producţia industrială creşte marginal cu un plus de...

Autor: Răzvan Botea

14.06.2019, 00:05 143

Banca Transilvania: Motivul sunt tensiunile comerciale şi provocările macroeconomice interne.

Producţia industrială în primele patru luni ale acestui an a crescut sub potenţial, cu doar 0,8%, serie brută, pe total industrie faţă de perioada similară a anului trecut. Analiştii de la Banca Transilvania sunt de părere că motivele pentru care creşterea este atât de lentă sunt provocările macroeconomice interne, dar şi tensiunile comerciale la nivel global.

„Conform acestor statistici (ale INS – n. red.) producţia industrială a evoluat sub ritmul potenţial pentru a şaptea lună la rând în aprilie, pe fondul tensiunilor comerciale globale şi a provocărilor macroeconomice interne”, scriu economiştii de la BT.

Datele publicate ieri de Statistică indică o creştere a producţiei industriale de 0,8% în ianuarie-aprilie 2019. Perspectivele de creştere rămân totuşi, pe fondul creşterii cifrei de afaceri în industrie în primele patru luni, dar şi datorită creşterii comen­zilor din industria prelucrătoare.

Cu toate acestea, exporturile de bunuri au crescut în cel mai lent ritm din ultimii 10 ani în perioada ianuarie-aprilie 2019, iar produsele industriale însumează o treime din produsele româneşti de export.

Statistica indică drept principal mo­tor al creşterii producţiei indus­tria­le industria extractivă, care a crescut cu 2,2% în primele patru luni ale a­ces­tui an. Producţia din industria pre­lu­crătoare a înregistrat un avans de 1,3%, serie brută, în timp ce producţia din industria energetică a scăzut cu 2,4% în perioada ianuarie-aprilie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „În scenariul macroeconomic central BT previzionăm creşterea inves­tiţiilor productive cu un ritm mediu anual de 3% în intervalul 2019-2021, dat fiind că provocările din sfera echilibrului macroeconomic intern pot fi contrabalansate de nivelul accesibil al costurilor reale de finan­ţare, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, accele­rarea digitalizării, coorganizarea Euro 2020 şi prioritizarea investiţiilor publice”, mai scriu analiştii de la BT.

Pe marile grupe industriale se evidenţiază o creştere în serie brută a producţiei din industria bunurilor intermediare de 6% an la an, în timp ce în zona produselor de capital creşterea brută a fost de 1,7%.

Pe de altă parte, în zona bunurilor de uz curent şi bunuri de folosinţă îndelungată au fost înregistrate scăderi ale producţiei cu 4%, respectiv cu 7,2%, în perioada ianuarie-aprilie 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Din perspectiva evoluţiei producţiei cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în perioada ianuarie-aprilie au fost: lem­nul (5,7% an la an), autovehicule de transport rutier / remorci/semiremorci (6,4% an la an), reparare, întreţinere şi instalare maşini şi echipamente (8,1% an la an), hârtia şi produsele din hârtie (12,2% an la an) şi alte produse din minerale nemetalice (12,8% an la an)”, mai spun economiştii BT.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO