Bănci și Asigurări

Profit de 19,8 mil. euro în 2020 pentru TBI Bank, activă şi în România

Profit de 19,8 mil. euro în 2020 pentru TBI Bank,...

Autor: Cristina Bellu

12.05.2021, 12:38 292

TBI Bank, parte a grupului 4Finance, cu activităţi în România, Bulgaria, Germania, Danemarca, Suedia, Polonia şi Lituania, a înregistrat la finalul anului 2020 un profit net de 19,8 mil. euro, în scădere cu 13,5%  faţă de  2019, potrivit informaţiilor transmise miercuri de bancă.

Deşi venitul net din dobânzi a crescut cu aproape 6% la finalul anului, până la 91 milioane euro, evoluţia profitul net a fost influenţată de provizioanele suplimentare pentru creditele noi.

La 31 decembrie 2020, activele totale se cifrau la 556 milioane euro, în creştere cu 20% an/an, avans determinat în principal de creşterea creditării şi a investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale şi corporative.

Pe segmentul de creditare grupul a a înregistrat aproape 1,2 milioane de cereri de împrumut în Bulgaria şi România, cu 7,5% peste nivelul din 2019, şi a acordat aproape 500.000 de împrumuturi. Creditele de retail online au contribuit semnificativ la această creştere, dublându-se în 2020 faţă de anul anterior.

Din perspectiva pieţelor în care operează, România a înregistrat cea mai mare creştere şi a contribuit substanţial la o evoluţia pozitivă a portofoliului de credite, bifând o creştere de 31% pe plan local comparativ cu 12% la nivel de grup. Astfel, portofoliul total de credite a ajuns la 409 milioane euro la finalul anului, pe toate pieţele în care TBI activează. În plus, compania a atras peste 4.000 de comercianţi noi care utilizează soluţiile inovatoare de creditare la punctul de vânzare Merchant Solutions de la TBI.

De asemenea, TBI Bank a înregistrat o creştere sustenabilă a depozitelor, depăşind în mod substanţial media pieţei. Astfel, portofoliul total a crescut cu peste 21%, ajungând la 376 milioane euro.

La finalul anului 2020, raportul de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 17% şi raportul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR) de 316%. Eficienţa operaţiunilor TBI Bank şi disciplina în gestionarea costurilor, cu un raport cost/venit de 52%, au susţinut atingerea unei rate de rentabilitate de 28% a portofoliului (ROWP), de 4% a activelor (ROA) şi de 16% a capitalurilor (ROE), poziţionând TBI Bank printre cele mai profitabile bănci din Europa de Sud-Est si in 2020.

„Rezultatele obţinute sunt dovada modului eficient în care am reuşit să depăşim provocările anului trecut. În plus, performanţa noastră puternică din primul trimestru 2021 este încă o dovadă că investiţia noastră continuă în tehnologie şi extinderea canalelor noastre digitale a fost decizia corectă, dezvoltând în continuare modelul nostru phygital”, spune Petr Baron, CEO al TBIF (TBI Bank).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO