Bănci și Asigurări

Profitabilitate in scadere pentru bancile locale

16.11.2007, 18:18 17

Profitabilitatea bancilor locale a continuat sa se deterioreze in trimestrul al treilea, rentabilitatea capitalurilor coborand la 10,3%, respectiv cu doua puncte procentuale sub nivelul de la jumatatea anului.
In primavara trecuta, indicatorul de rentabilitate a capitalurilor era de aproape 13%, arata datele BNR.
Bancherii au identificat de altfel principalele surse care pun presiune pe profituri. Scaderea marjelor de intermediere, in conditiile in care majoritatea jucatorilor se bazeaza pe oferirea de dobanzi atractive pentru a castiga teren, preseaza veniturile, in timp ce cheltuielile operationale cresc.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, considera ca problema resurselor umane devine un "risc" pentru sistem, in conditiile in care este tot mai greu de gasit buni profesionisti, iar salariile cresc rapid. Pe de alta parte, costurile cu inchirierea sau achizitionarea spatiilor comerciale sunt de asemenea pe o panta ascendenta, dupa ce bancile au deschis mai bine de o mie de unitati numai de la jumatatea anului trecut, depasind 5.100 de unitati in vara.
Totodata, subliniaza si Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, pe piata continua sa apara noi jucatori, care au o singura alternativa, de a veni cu preturi foarte competitive pentru produse.
Datele BNR arata ca bancile mari, care au cote de piata pe active mai mari de 5%, reusesc sa fie si cele mai profitabile, cu un ROE (return on equity -rentabilitatea capitalului propriu) de 15% la septembrie.
Acest segment inregistreaza insa cea mai abrupta scadere a profitabilitatii, de la peste 19% in iunie.
Bancile din pluton, cu cote de piata intre 1% si 5% din activele din sistem, au inregistrat cea mai usoara inrautatire a indicatorului, care a coborat de la 5,1% la 4,4%. Aceasta chiar in conditiile in care o serie de jucatori din acest segment au operat in ultimele luni majorari consistente de capital.
In schimb, bancile de talie mica abia daca reusesc sa ramana pe plus, rentabilitatea capitalurilor coborand la 0,9% in septembrie, de la 2% in iunie.
Desi afacerile au urcat rapid, bancile nu au reusit sa isi conserve profitabilitatea, in conditiile in care veniturile din comisioane nu cresc destul de repede pentru a compensa evolutia castigurilor din dobanzi. Diferenta de pas dintre cresterea afacerilor si cea a profitului se vede in rentabilitatea activelor, care a coborat, la nivelul sistemului, la 1,18% in septembrie, de la 1,47% in iunie si respectiv 1,7% la jumatatea anului trecut.
Pe de alta parte, bancherii pun accent tot mai mult pe utilizarea cat mai eficienta a capitalurilor. In aceste conditii, raportul de solvabilitate (calculat ca raport intre fondurile proprii si activele ponderate in functie de risc) a coborat usor, la 14% in septembrie, de la 15% la jumatatea anului.
La jumatatea anului trecut, raportul de solvabilitate era de aproape 20%.
De la inceputul anului BNR a coborat nivelul minim pentru raportul de solvabilitate la 8% (nivelul indicat de acordul privind adecvarea capitalurilor Basel I), de la 12%, cat era in trecut.
Din ianuarie, bancile va trebui sa se conformeze noului acord de adecvare a capitalului - Basel II -, care pastreaza pragul de 8% pentru raportul de solvabililtate, insa presupune o tratare mai atenta a riscurilor aferente expunerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO