Bănci și Asigurări

Profitul Băncii Carpatica a crescut anul trecut cu 77%, la 38 milioane lei

Profitul Băncii Carpatica a crescut anul trecut cu 77%,...

Autor: Raluca Ghinea

14.02.2014, 11:12 264

În 2012, profitul net s-a situat la 21,66 milioane lei.

Carpatica a realizat în 2013 un profit brut de 26 milioane de lei, cu 5,16% peste nivelul din anul precedent, datorită unei aprecieri a venitului net cu 12% (aproape 24 milioane lei), la 217,15 milioane lei, fiind afectat de costurile de transformare organizaţională şi de creşterea provizioanelor, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Soldul net al creditelor a crescut cu 4% (44 milioane lei )faţă de 2012, la 1,226 miliarde lei, iar cel al depozitelor s-a apreciat cu 12% (306 milioane lei), la 2,82 miliarde lei. Astfel, banca a avut un raport credite/depozite de 55%.

Creditele noi acordate companiilor s-au diminuat cu 79 milioane lei, la 530 milioane lei, scădere influenţată de procesul de transformare organizaţională care a presupus remodelarea fluxurilor şi a activităţii de creditare.

"Activitatea bancară dedicată IMM-urilor a dat rezultate bune, iar împreună cu o creştere susţinută a activităţii de trezorerie a generat pe parcursul anului venituri nete de 217 milioane lei. Activitatea de restructurare şi de reducere a riscurilor au avut un impact asupra profitului brut. Costurile acestor activităţi au fost în interesul pe termen lung al băncii chiar dacă au limitat profitul înainte de impozitare la 26 milioane de lei", a declarat în comunicat directorul băncii, Johan Gabriels.

Cheltuiala aferentă pierderilor din creditele acordate a crescut cu 16 milioane lei, la 25 milioane de lei, reflectând cu precădere deprecieri privind creditarea IMM-urilor şi deprecierea aferentă Carpatica Invest (7 milioane lei).

"Cheltuielile operaţionale au crescut cu şase milioane lei, ajungând la 166 milioane lei, incluzând un cost de patru milioane lei pentru transformarea organizaţională şi o reducere a personalului cu 20% comparativ cu 2012", se spune în comunicat.

Rata cost/venit a scăzut de la 77% la 69%.

Rata de solvabilitate estimată este de 11,83%, luând în calcul profitul obţinut anul trecut, la finele lunii decembrie solvabilitatea băncii fiind de 10,64% fără a include profitul.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 6,24% la 9,79%, reflectând în principal creşterea profitului, iar rentabilitatea activelor (ROA) s-a apreciat de la 0,48% la 1,04%.

Acţiunile BCC au închis joi şedinţa de tranzacţionare a BVB la preţul de 0,67 lei/acţiune, în creştere cu 0,3% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea băncii este 210,8 milioane lei.

Banca este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 41,28%, şi Tănase Corneliu, cu 11,28%.

Tribunalul Bucureşti a hotărât, la 30 ianuarie, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti decis să menţină hotărârile Tribunalului Bucureşti.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO