Bănci și Asigurări

Profitul IFN-urilor din piaţa locală a depăşit 835 milioane de lei în anul 2020. Nivelul agregat al creditelor curente, la valoare netă, a însumat 32,4 mld. lei, în creştere cu 2,85% faţă de 2019

Profitul IFN-urilor din piaţa locală a depăşit 835...

Autor: Claudia Medrega

30.06.2021, 18:00 330

♦ IFN-urile au devenit în ultima perioadă un jucător tot mai activ în economia românească, ele creditând atât populaţia, cât şi firmele ♦ Nivelul agregat al creditelor curente, la valoare netă, a însumat 32,4 mld. lei, în creştere cu 2,85% faţă de 2019.

Profitul agregat al instituţiilor finan­ciare nebancare (IFN) din piaţa lo­cală înscrise în Registrul special a fost de 845,4 mil. lei, pe când institu­ţiile înscrise doar în Registrul general au înregistrat o pierdere de 10,1 mil. lei, rezultând un profit total al sec­tor­ului financiar nebancar în sumă de 835,3 mil. lei, potrivit datelor BNR.

Se observă că profitul a fost concentrat la nivelul IFN-urilor din Registrul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea portofoliului de finanţări.

„În anul 2020, nivelul mediu al ratelor de profitabilitate ale instituţi­ilor financiare nebancare înscrise în Registrul special a crescut uşor, în timp ce nivelul mediu al rezultatului financiar înregistrat de instituţiile financiare nebancare înscrise doar în Registrul general a fost negativ“, se arată în raportul anual al BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO