Bănci și Asigurări

Profitul brut al VIG în România a scăzut de nouă ori, la 1,6 mil. euro

Profitul brut al VIG în România a scăzut de nouă ori, la 1,6 mil. euro

Gunter Geyer, CEO al Vienna Insurance Group: Fuziunea planificată între cele două companii non-viaţă Omniasig şi BCR Asigurări va simplifica şi va întări prezenţa noastră pe piaţă. Sinergiile care vor rezulta urmează să ne crească forţa de a genera venituri. Foto Petra Spiola

Autor: Marius Oncu

19.08.2011, 00:04 395

Profitul înaine de taxe al asigurătorului Vienna Insurance Group (VIG) în România a scăzut de nouă ori în primul semestru, de la 14,3 milioane euro în prima jumătate a anului trecut la 1,6 milioane euro, însă rezultatele s-au îmbunătăţit în trimestrul al doilea, după pierderea din primele trei luni.

VIG deţine pe piaţa locală trei mari companii - Asirom, BCR Asigurări de Viaţă, Omniasig şi BCR Asigurări, ultimele două fiind în proces de fuziune.

Primele brute subscrise în România au crescut uşor în perioada analizată cu 0,6%, de la 274 milioane de euro în ianuarie-iunie anul trecut la 275,8 milioane de euro, potrivit rezultatelor anunţate de grupul austriac. Primele nete au urcat cu 5,6%, de la 250 milioane de euro la 264,6 milioane de euro.

Pe segmentul asigu­rărilor de viaţă, valoarea primelor subscrise de VIG în România a avansat cu 4,6%, de la 48,3 milioane de euro la 50,5 milioane de euro, în timp ce pe asigurări generale, grupul a înregistrat un declin de 500.000 de euro, la 225,2 milioane de euro.

În România, operaţiunile de asigurări auto au avut o evoluţie slabă, în timp ce pe segmentul asigurărilor de viaţă VIG a înregistrat creştere, potrivit raportului. Valoarea primelor subscrise prin intermediul sectorului bancar a crescut cu 12,7% în trimestrul al doilea. Cheltuielile operaţionale la şase luni au coborât cu 1,3%, de la 75,8 milioane de euro la 74,8 milioane de euro.

În trimestrul al doilea, operaţiunile din România ale VIG au avut un profit înainte de taxe de 6,5 milioane de euro, în scădere cu 5,6% faţă de 6,9 milioane de euro în aprilie-iunie anul trecut. În primul trimestru din 2011, grupul a raportat o pierdere de cinci milioane de euro pentru afacerile din România.

"Situaţia în România s-a îmbunătăţit din primul trimestru, iar un proces de restructurare se află în desfăşurare", se arată în raport.

Primele brute subscrise de VIG în România au crescut cu 3,7% în trimestrul al doilea, de la 126,6 milioane de euro la 131,3 milioane de euro, în timp ce valoarea primelor nete a urcat cu 14%, de la 115,2 milioane de euro la 131,5 milioane de euro. Cheltuielile operaţionale ale diviziei locale au fost reduse de la 37,5 milioane de euro în trimestrul al doilea al anului trecut la 37 milioane de euro. Austriecii explică rezultatele la semestru prin contextul economic afectat în continuare de măsurile de austeritate adoptate de guvern anul trecut şi subliniază impactul negativ asupra leasingului auto, al cărui declin se reflectă în subscrierile de poliţe RCA şi CASCO.

VIG se pregăteşte să-şi consolideze operaţiunile locale prin fuziunea dintre Omniasig şi BCR Asigurări.

"Fuziunea planificată între cele două companii non-viaţă Omniasig şi BCR Asigurări va simplifica şi va întări prezenţa noastră pe piaţă. Sinergiile care vor rezulta urmează să ne crească forţa de a genera venituri", spune Gunter Geyer, CEO al Vienna Insurance Group. El menţionează că primii paşi necesari implementării fuziunii au fost deja iniţiaţi la începutul acestei luni.

Acţionarii Omniasig VIG au aprobat fuziunea preliminară cu BCR Asigurări, în calitate de societate absorbantă, şi au împuternicit directoratul asigurătorului să întocmească proiectul de fuziune. BCR Asigurări va deveni astfel cea mai mare companie de pe piaţă.

La nivel de grup, profitul net al VIG a crescut cu 9,5% în prima jumătate a anului, de la 196,4 milioane de euro la 215,1 milioane de euro, în timp ce primele au urcat cu 3,1%, la 4,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO